background
Представляємо віртуальні продукти про День української державності

28 липня 2022 р. ми вперше відзначаємо нове важливе свято – День української державності. Указ про це Президент України підписав 24 серпня 2021 р. Дата обрана навмисне: саме з 28 липня дослідники пов’язують заснування міста Києва та прийняття в 988 році князем Київським Володимиром Великим християнства. Насправді змістів у свята чимало, адже українську державність наша нація будувала впродовж століть, б’ючись за неї, експериментуючи, шукаючи балансу, витворюючи символи, народжуючи героїв. Пропонуємо більше дізнатися про це з інтерактивного плакату «Крізь плин століть» на сайті бібліотеки в розділі «Бібліотечному фахівцю» (рубрика «Бібліографічні матеріали»).

Розширити уявлення про витоки української держави допоможуть глави про історичних діячів, що в різний час впроваджували на Русі християнство, розвивали на наших землях цивілізацію, культуру: крім згаданого вище Володимира Великого, йдеться про княгиню Ольгу, Аскольда, Андрія Первозванного, Кирила і Мефодія. Окремими пунктами також ідуть розповіді про етапи становлення державності, символи України та список рекомендованої літератури, яку ви завжди можете прочитати в Черкаській обласній бібліотеці для дітей.

Не оминайте увагою також рубрику «Календар подій» у нашому віртуальному хабі «Навколо читання». Там опубліковано ще один інтерактивний плакат «Українська державність: від витоків до сьогодення». Перед вами постане віртуальний екскурс у минувщину – добу козацтва, Центральної Ради, розпаду СРСР. На всіх цих етапах наші пращури вчилися керувати власною державою, розробляти її законодавче підґрунтя. Дуже важливий аспект теми – державні символи, тож ви можете знайти в нашому матеріалі чимало цікавого й про них. А також – про Конституцію України, яка складно народжувалася, зате й зараз вважається однією з найдемократичніших у світі.