background

Літературно-творчий гурток «Пегасик» відвідують талановиті діти різного віку (з 3 по 11 кл.) - це юні поети та прозаїки, поціновувачі художнього слова сучасної української та зарубіжної літератури.

У літературній майстерні «Пегасика» всі різні: і за віком, і за вподобаннями, і за стилем написання та жанровими особливостями творів. Є у гуртку прозаїки фентезі та казки. У віршах і романтичних новелах "пегасиків" оживають принци і принцеси, чарівні тварини і по-новому осучаснені казкові герої. У творчості юних авторів прослідковуються легкі поетичні та прозові замальовки. У буденність і сучасне життя повертає нас філософська проза та поезія старших членів гуртка.

2 рази на місяць у затишному читальному залі бібліотеки проводяться засідання «Пегасика». Тут презентовано виставку-експозицію «Політ Пегасика».

Дуже важлива і корисна для дітей увага старших митців. Тож інколи на засідання гуртка приходять гості – поети та письменники Черкащини. Вони читають свої твори, а потім знайомляться з пробами пера юних авторів, дають їм поради, заохочують їх до літературної діяльності.

Друга частина кожного заняття – літературне навчання. Діти вчать літературні терміни, записують їх у свої зошити. І теорія, як правило, тут же підкріплюється практикою: те, про що йшла мова, відшукується у віршах, уривках прозових творів. Жваво проходять ігри: «Добери синоніми», «Асоціації», «Літературний переклад», «Буріме». Після літературних ігор та вправ настає довгожданна мить – читання дітьми своїх власних віршів та оповідань. Нові члени літгуртка спочатку слухають інших, знайомляться з товаришами, звикають. Та освоюються вони швидко, і, відчуваючи доброзичливість, перестають соромитись. Як правило, діти висловлюються по черзі, поступово вчаться розбиратися в поезії, безболісно сприймати критику на свою адресу, набувають навичок літературно-критичної діяльності.

Є у «Пегасика» і своя «заповітна» бібліотечка, що поповнюється улюбленими книгами гуртківців, поетичними збірками, новинками літератури, які приносить для них керівник. Обмінюючись книгами, гуртківці діляться враженнями про прочитане, а твори, які найбільше сподобалися, записують у свої спеціальні зошити, створюючи собі таким чином рукописну поетичну збірку.

Багато для розвитку творчої уяви дітей дають і екскурсії на природу. На схилах Дніпра чи в міському сквері вони згадують найулюбленіші вірші про природу класиків літератури, вчаться слухати музику дощу чи шелест осіннього листя, намагаються створити свій поетичний образ.

Цікава особливість гуртка – досить великий віковий діапазон. У ньому разом займаються учні з третього по одинадцятий клас, і це не тільки не заважає, а, навпаки, навіть допомагає у роботі. Адже, незважаючи на різницю у віці, об’єднує гуртківців спільний інтерес – любов до художнього слова. Біля старших і молодші духовно мужніють, дорослішають, набувають навичок творчості, а потім, у свою чергу, допомагають зростати молодшому поколінню. Гурток зближує дітей: це те місце, той колектив, де підліток може розповісти про все, що його хвилює. І в таких, по-товариськи щирих, задушевних розмовах шліфуються смаки, уподобання, почуття.

«Пегасиків» знають не лише у Черкасах, а й за межами області, гуртківці неодноразово ставали учасниками різних літературних конкурсів і виборювали першість, про що свідчать дипломи та грамоти.

Твори гуртківців друкуються на сторінках місцевих періодичних видань, у власних збірочках гуртківців та у збірниках творів обдарованих дітей.