background

Базою для створення Черкаської обласної бібліотеки для дітей була міська дитяча бібліотека, яка функціонувала в місті з 4 березня 1944 року.

На початку свого існування бібліотека обслуговувала до 1 тис. читачів, книжковий фонд складав 2 тис. примірників, штат – 3 особи. Знаходилася бібліотека разом з Палацом піонерів по вул. Свердлова, 54 (нині – вул. Байди Вишневецького).

З квітня 1954 року бібліотека набуває статусу обласної, переїздить у пристосоване приміщення по вул. Леніна, 4 (зараз – приміщення обласного театру ляльок по вул. Небесної Сотні) і стає методичним центром для 3 міських і 8 районних бібліотек для дітей, які були в новоствореній Черкаській області. Підпорядковується бібліотека обласному управлінню культури.

Штат бібліотеки в той час складав 10 працівників, книжковий фонд – 20 тисяч примірників, а читачів було трохи більше 2 тисяч. Бібліотека мала таку структуру: директор, відділ комплектування і обробки літератури, абонемент, читальний зал, методичний кабінет, бібліографічний відділ і бухгалтерія.

Першим директором бібліотеки була Остафова Ольга Максимівна, на зміну якій в 1958 році прийшла Гончарова Лідія Григорівна, яка керувала бібліотекою протягом 20 наступних років. З 1978 по 2009 р. бібліотеку очолювала Дубова Ольга Петрівна, а з травня 2009 року і зараз – Ушакова Лідія Володимирівна.

З часом у бібліотеці відбулися структурні зміни, розширилася сфера її впливу на дитяче читання.

В 1962 році був створений ще один відділ бібліотеки – книгозбереження. На цей час фонд її складав понад 75 тис. примірників, штат бібліотечних працівників – 16, обслуговувалося 6,5 тис. читачів.

В 1964 році бібліографічний та методичний відділи були об’єднані в методично-бібліографічний, а відділи абонементу та читального залу були реорганізовані у відділи обслуговування читачів-учнів 1-4 та 5-9 класів.

З березня 1965 року була реорганізована бухгалтерія, яка ввійшла до складу централізованої бухгалтерії обласного управління культури, куди була передана і вся бухгалтерська документація.

За рішенням органів місцевої влади в 1973 році бібліотека одержала нове приміщення по вул. Ільїна, 285 (нині - вул.Надпільна), на першому поверсі багатоповерхового житлового будинку, де в даний час знаходиться обласна бібліотека для юнацтва ім. В. Симоненка.

В цей період організовується ще один відділ – мистецтв та сектори МБА (міжбібліотечного абонементу) і обмінно-резервних фондів, а в 1981 році – відділ нестаціонарного обслуговування читачів.

Враховуючи велику інтенсивність зростання фонду бібліотеки, відділ комплектування в 1982 р. було реорганізовано і створено два окремих відділи – комплектування фонду та оброби літератури і каталогізації.

Кількість читачів зростає до 17 тис., фонд – понад 200 тис. примірників.

В 1983 році розпочалося будівництво нового приміщення бібліотеки, яке завершилося в 1985 році (архітектор А. Колосов, художник В. Самойлов). Нині обласна бібліотека для дітей знаходиться за адресою: вул. Кірова, 24 (нині - Святотроїцька).

Нове приміщення давало додаткові можливості для формування фондів, забезпечення їх належного зберігання, і, найголовніше, – створювало принципово нові умови для обслуговування читачів книгою. Юні читачі отримали до своїх послуг просторі абонементи і читальні зали, музичний салон, кінозал, кімнату казок, а згодом - і комп’ютерний зал.

Було затверджено нову структуру та штатний розпис бібліотеки. Кількість бібліотечних працівників збільшилася до 69. До існуючих відділів додався відділ матеріально-технічного постачання, а згодом (1992 р.) – бухгалтерія.

Починаючи з 1991 р., фінансування бібліотеки надзвичайно обмежене, особливо на придбання книг та задоволення господарчих потреб. Фонд бібліотеки значною мірою зношений, щорічне його списання перевищує надходження. У зв’язку із скороченням обсягів придбання нових книг відділи комплектування та обробки літератури і каталогізації в 1997 році були об’єднані в один. Ліквідовані сектори МБА та обмінно-резервних фондів. Штат бібліотечних працівників скорочений до 51.

Та працівниками бібліотеки докладається багато зусиль для того, щоб бібліотека не тільки існувала, але і розвивалася.

1995 року в бібліотеці був створений відділ автоматизації та механізації бібліотечних процесів, працівники якого забезпечують якісну роботу технічного обладнання, аудіо та відеоапаратури, електроприладів, внутрібібліотечної АТС, а з 1997 року – ще й локальної комп’ютерної мережі бібліотеки.

Фонд бібліотеки універсальний –понад 280 тисяч примірників документів українською та іноземними мовами, в т.ч.: книги, нотні, образотворчі видання, грамзаписи, діапозитиви, кінофільми, СD-диски, понад 60 назв періодичних видань.

З 2001 року користувачі бібліотеки мають можливість скористатися інформаційними ресурсами мережі Інтернет, а з 2002 року в бібліотеці працює Інтернет-центр.

Значні зміни відбулися у структурі бібліотеки в 2012 році: відділ мистецтв був реорганізований у відділ масової роботи та естетичного виховання, створено сектор обліку користувачів, значно розширився центр доступу користувачів до мережі Інтернет, хоча і перетворився при цьому із самостійного підрозділу у складову частину відділу обслуговування учнів 5-9 класів; відділ автоматизації і механізації бібліотечних процесів перейменовано у відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів, закріпивши за ним додаткові функції із створення власних електронних продуктів бібліотеки, модернізації і підтримки сайту бібліотеки.

Щороку бібліотеку відвідують понад 25 тисяч користувачів, яким видається більше 500 тисяч примірників документів.

 

Основні напрямки діяльності бібліотеки

Бібліотека є обласною книгозбірнею творів для дітей на паперових та електронних носіях, регіональним центром рекомендаційної краєзнавчої бібліографії для дітей, аналітико-консалтингової та організаційно-методичної допомоги бібліотекам області, координації і кооперування їхньої діяльності в обслуговуванні дітей.

Бібліотека надає послуги з обслуговування всіма наявними видами документів читачам-дошкільникам, учням 1-9 класів та організаторам дитячого читання (батькам, вчителям, бібліотекарям тощо). В читальних залах послугами бібліотеки можуть скористатися старшокласники, студенти та дорослі.

З метою популяризації книги бібліотека використовує усні та наочні форми роботи, як масові так і індивідуальні. Зокрема, в бібліотеці організовуються книжкові виставки, тематичні полиці, проводяться літературні ранки, вечори, свята, презентації книг та творчості письменників, огляди, бесіди та багато інших за формою і різноманітних за тематикою заходів.

Щорічно широко відзначаються Тиждень дитячої книги, День Матері, День Перемоги, річниці Незалежності України, День Конституції України та багато інших календарних дат, визначних подій і ювілеїв письменників.

Користувачам надаються послуги з довідкового та інформаційного обслуговування. Здійснюються заходи з виховання культури читання дітей та розвитку їхньої бібліотечно-бібліографічної грамотності.

До послуг читачів електронний каталог бібліотеки, який нараховує близько 150 тисяч записів, та доступ до інформаційних ресурсів інших бібліотек через мережу Інтернет.

Для юних читачів в бібліотеці працюють 8 об’єднань за інтересами, зокрема: літературно-творчий гурток „Пегасик”, ляльковий театр „Грайлик”, клуб допитливих дітей „Чомусики”, лекторії „Світ музики”, „Джерельце”, гурток художнього розвитку дітей „Кольоровий світ”, відеостудія „Соняшник” та літературний театр „Задзеркалля”.

Бібліотека здійснює методичне забезпечення діяльності 11 міських та 19 районних бібліотек області для дітей, а також надає допомогу з організації бібліотечного обслуговування дітей сільським, шкільним та іншим бібліотекам шляхом проведення семінарських занять, практичних навчань, виїздів на місця, підготовки та розповсюдження методично-бібліографічних посібників та матеріалів з досвіду роботи кращих бібліотек.

Бібліотека активно долучається до участі у всеукраїнських заходах з розвитку читання дітей та популяризації серед них літературних творів. Щороку в області проводиться конкурс „Найкращий читач … року”, яким охоплюються юні читачі всіх бібліотек: від шкільної/сільської до обласної. Переможці обласного етапу конкурсу беруть участь у фестивалі дитячого читання „Книгоманія” у м. Львів.

У рамках всеукраїнського проекту „Україна читає дітям” бібліотека проводить заходи із циклу „Черкащина читає дітям”. До участі у них запрошуються публічні люди Черкас та Черкащини – відомі письменники, митці, видавці, представники різних гілок влади – всіх, хто може і хоче поділитися із юними читачами своїми спогадами про роль книги та читання у їхньому житті, про впровадження від літературного твору або героя, які вплинули на їхній життєвий вибір.

Традиційним є проведення щорічного Тижня дитячого читання, наповненого різноманітними цікавими заходами, які привертають увагу дітей до книги та читання.

Члени літературного гуртка „Пегасик”, який працює в бібліотеці понад 50 років, протягом багатьох років виборюють призові місця у Всеукраїнських та обласних конкурсах дитячої творчості.

З 2010 р. бібліотека бере участь у ініційованих НБУ для дітей всеукраїнських проектах з корпоративного розпису періодичних видань „КОРДБА”, „Об'єднана віртуальна довідка ”, „Кращі інтернет-ресурси для дітей”.

Всі перелічені послуги та роботи надаються користувачам бібліотеки безкоштовно.

Поряд з тим, за відповідну плату, пропонуються додаткові послуги, спрямовані на підвищення рівня комфортності обслуговування читачів (ксерокопіювання тощо).

Детальніше з переліком пропонованих послуг та правилами користування бібліотекою можна познайомитися на web-сайті бібліотеки за адресою: chobd.ck.ua