background

Кузьменко Д. Вечірній вітер / Дмитро Кузьменко ; худож. І. Кравець. – Харків : Юнісофт, 2023. – 63 с. : іл. – (Найкращий подарунок).

Наприкінці осені Мама-Ведмедиця облаштовує Ведмедикові новий барліг. Він уперше зимуватиме сам. Ведмедикові страшно й самотньо, та він з усіх сил прагне навчитися давати собі раду. І коли йому нарешті вдається налагодити самостійне життя, раптом для Ведмедика й усіх лісових мешканців розпочинається інше, набагато серйозніше випробування. Ліс більше ніколи не стане таким, як був раніше.

Для читачів дошкільного та молодшого шкільного віку.

Давидова О. Привидуся : повість / Оксана Давидова ; іл. А. Шавлач. – Тернопіль : Богдан, 2023. – 113 с. : іл.

Українське містечко, в якому мешкає Андрій із бабусею Аллою, окупували російські загарбники. Вони вбивають мирних людей, нещадно мародерять і при цьому запевняють, що прийшли нас "освобождать". Від їхнього свавілля потерпають не лише люди, а й привидка Явдуся, з якою Андрій заприятелював і назвав її Привидусею. Вона допомагає хлопчикові знаходити дрова, щоб бабуся могла приготувати на вогнищі їжу. А відтак Андрій разом із Привидусею навіть умудряються передати ЗСУ таємну інформацію про розташування штабу ворога. Ось лише при цьому Андрій випадково розкриває таємницю того, хто така Явдуся насправді.

Для читачів дошкільного та молодшого шкільного віку.

Хоменко Я. Біжи, Форесте, біжи! / Яна Хоменко ; іл. Н. Дяченко-Китайгора. – Київ : Час майстрів, 2023. – 131 с. : іл. – (Рекомендуємо прочитати).

Пригодницька повість української письменниці Яни Хоменко переносить читача в казковий ліс, де життя звірів таке схоже на життя звичайних людей. Вони будують стосунки з рідними й однолітками, сваряться і миряться, розважаються і втрапляють у халепи. Найшвидший у лісі горностай, розумна мишка та буркотливе пташеня – що між ними спільного? Чи зможуть вони зберегти свою неочікувану дружбу, врятувати рідний ліс і вибороти право бути собою?

Для молодшого шкільного віку.

Мовчун Л. В. Чому два чоботи – пара? Твій цікавий словник фразеологізмів / Леся Мовчун ; мал. Л. Дубницької. – Київ : Світич, 2023. – 143 с. : іл.

Наша мова багата на крилаті фрази, прислів'я, приказки. Якщо не знати, що вислів означає, то речення з ним стає незрозумілим, а іноді навіть кумедним. Наприклад, чому це мама каже припинити варити воду, коли ввечері ти не хочеш іти до ліжка? Адже в тебе нема ні води, ні каструлі. Саме про такі дивні й незвичайні вислови цей словник. Насправді це не зовсім і словник, а цікава книжка, де є вірші, оповідання та казки. Їхні герої – це часто твої однолітки, які потрапляють у різні ситуації. Але в кожному творі ти зустрінеш якийсь фразеологізм, дізнаєшся що він означає і коли його доречно вживати. Тож поринай у світ цікавих історій, дізнавайся нове про світи і про мову, якою говориш, та й сам шукай у своєму житті ситуації, коли так і хочеться сказати якийсь фразеологізм.

Для читачів молодшого шкільного віку.

Поліщук О. Українські науковці та винахідники : розповіді для дітей / Оксана Поліщук ; іл. О. Черкун. – Київ : Основа, 2023. – 80 с. : іл. – Бібліогр.: с. 80.

Книжка містить низку ілюстрованих оповідань, із яких можна дізнатися про видатних, проте не дуже відомих українських науковців та винахідників різних часів (від XV ст. до початку ХХІ ст.). Ці люди працювали в різних галузях (астрономія, хімія, географія, медицина, історія, інформатика та ін.) і створили або винайшли щось абсолютно унікальне для свого часу. Історії допоможуть відчути докорінну різницю між сучасним життям і життям людей у минулому, зрозуміти важливість знань у всі часи.

Для читачів молодшого та середнього шкільного віку.