background
Всесвітній день вишиванки – 2022

Підтримати всесвітню акцію з популяризації національного українського вбрання та більше дізнатися про значення святкового строю спонукали читачів Черкаської обласної бібліотеки для дітей. До Всесвітнього дня вишиванки, що відзначається щорічно в третій четвер травня, працівники закладу організували низку заходів як для відвідувачів книгозбірні, так і для внутрішньо переміщених осіб у місцях їх тимчасового проживання.

Зокрема, працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів провели майстер-клас «Барвистий світ вишиванки» в одному із закладів, який наразі прихистив переселенців із зони активних бойових дій. Дітям розповіли про історію вишиванки й свята на її честь, техніки оздоблення одягу й особливості візерунків у різних регіонах країни, а також про значення ошатного вишитого вбрання для кожного українця. Відтак учасникам запропонували на свій смак прикрасити паперові основи у вигляді жіночих і чоловічих сорочок.

За схожим сценарієм пройшов і майстер-клас «Листівка-вишиванка», який  працівники відділу масової роботи та естетичного виховання провели в Черкаському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей. Тільки після прослуховування пізнавальної інформації про національне українське вбрання дітки власноруч створювали паперові поробки у вигляді вишитих суконь і сорочок. Відкритий майстер-клас для всіх охочих проходив також у вестибюлі бібліотеки протягом 18 – 19 травня.

Запрошуємо всіх читачів бібліотеки дізнатися, де шукати коріння традиції оздоблювати вбрання вишивкою, як у давнину фарбували нитки для вишивання, яких ритуалів при цьому дотримувалися, чому перевагу надавали червоним і чорним кольорам, які побутові звичаї й обрядові дійства наших пращурів пов’язані із сорочкою. Ці факти, а також інформація з історії свята й цікавинки про нове життя традиційного вбрання викладені у новій віртуальній подорожі «Вишиванка – оберіг українського народу», опублікованій на блозі бібліотеки в рубриці «Календар подій».

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg image013.jpg image014.jpg image015.jpg image016.jpg