background
Бібліотечні заходи до Міжнародного дня толерантності

    Зрозуміти причини міжнародних конфліктів і трохи збільшити долю доброти у світі – таку амбітну ціль поставили перед собою працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей, готуючи заходи до Міжнародного дня толерантності 16 листопада. Ми переконані, що їм це вдалося: принаймні ті читачі, які відвідали тематичні бесіди в нашому закладі, тепер знають значно більше про принципи терпимого й привітного ставлення одне до одного. І мають власні погляди на дражливу й актуальну сьогодні тему.

    Годину спілкування «Вчимося толерантності» підготували у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів для студентів Черкаської медичної академії. Питання людяності, рівних прав і можливостей, поваги до інакодумців доносилися до аудиторії й обговорювалися різними засобами. Бібліотекар наводила приклади, коли у світовій історії впевненість одних людей у вищості своєї раси, релігії й статі призводили до кровопролитних воєн. Зачитувала уривки з Конституції України, що гарантують захист свобод і рівність усіх жителів України перед законом. Спонукала до роздумів, ставлячи складні й некомфортні питання про погляди й учинки. Неабияк на емоції присутніх впливали й тематичні відеопродукти, що не шукають простих та емоційно приємних шляхів у поясненні важливих речей. Розвантажити мозок і душу та, водночас, висловити власну позицію читачі змогли під час спеціальних ігор. Наприклад, добираючи асоціації до поняття «толерантність», розширюючи й збагачуючи його. Або відповідаючи на питання тестів і даючи власні поради, як зробити світ людянішим.  

    Учням 9-Б класу Першої міської гімназії та 5-Б класу ЗОШ № 6 під час бесіди-діалогу «Толерантність – мистецтво жити разом» у відділі масової роботи та естетичного виховання зрозуміти важливість неконфліктності, уникнення домінування й насильства допомагали також притчі й казки. Єдність і взаємопідтримку розглядали на прикладі диких гусей і їхньої поведінки під час перельоту на зиму, силу слова й гніт образи – на прикладі історії про побиту цвяхами огорожу, мудрість і повагу до чужого рішення – на прикладі сюжету про метелика в кулаці підступного вождя. Хоча тести, відеопродукти та ігри під час заходу також використовувалися. Крім того, читачі спробували спрогнозувати власну поведінку в конкретних конфліктних ситуаціях, а ще дібрали синоніми до слова «толерантність» і зберегли їх на пелюстках саморобної квітки.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg