background

    26 квітня назавжди залишиться в історії як дата найглобальнішої техногенної катастрофи людства. Щороку перебіг і значення тих подій висвітлюють під різним кутом, додаючи нові результати наукових досліджень, спогади очевидців, враження мандрівників, учених, журналістів, публічних осіб. Однак гіркий присмак лишається завжди, адже йдеться про день, що зруйнував життя мільйонів людей і примусив іншими очима подивитися на роль і загрози ядерної енергетики. Про всі ці аспекти трагедії традиційно розповідають на заходах у Черкаській обласній бібліотеці для дітей.

    У підготовленій згідно з останніми документальними даними годині пам’яті «Мужність і біль Чорнобиля» працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів намагалися розглянути катастрофу з різних боків. За літературними джерелами, віртуальними ресурсами, кінострічками й журналістськими матеріалами було побудовано розповідь про походження, історичну й природну цінність Чорнобиля та Прип’яті; про погодинний розпис аварії на ЧАЕС із ліквідацією її наслідків; про мужніх пожежників – Володимира Правика, Віктора Кібенка, Леоніда Телятникова та їніх колег, які, знаючи про небезпеку, вирушили в епіцентр пожежі; про сутність і помилки евакуації із зони радіаційного забрудення. Окремо розглянули сучасні явища, пов’язані із місцевістю: екстремальний туризм, поняття повертанців (людей, які нехтують попередженнями й владними заборонами та повертаються до покинутих під час евакуації домівок), зростання популяцій червонокнижних тварин, «зірок» Інтернету з чорнобильської фауни, надсучасні саркофаги над реактором. Такий матеріал сформував у присутніх на заході учнів 8 класу ЗОШ № 5 та учнів 7 – 9 класів НВО «Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 36» ім. Героїв-прикордонників максимально комплексну картину катастрофи та її впливу на сьогоднішній світ.

    Окрему увагу героям-ліквідаторам наслідків аварії та втраченому місту-саду Прип’яті приділяють також на вечорі-реквіємі «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять» у відділі масової роботи та естетичного виховання. Хоча, звісно, подають і статистичні показники, і пов’язані із загибеллю реактора наукові факти. Захід відвідали учні 9-Г класу СПШ № 17.

    Так само точну, хоч й адаптовану відповідно до віку користувачів, інформацію запропонували учням 4-А класу Першої міської гімназії в межах екороздумів «Чи мирний атом?» у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Крім того, відвідувачі відділу мали можливість обрати для себе цікаве видання з експрес-полички «Чорнобильська трагедія» й уже самостійно продовжити ознайомлення зі складною темою.    

002.jpg 003.JPG 004.JPG 005.jpg