background

        Щорічний Тиждень дитячого читання відкрився в бібліотеці 21 березня тематичним заходом «Книга історії нашого краю». Сторінки минувшини нашої області й, зокрема, її сакральної місцини – Холодного Яру – гортали учні 8-А, 9-А, 9-Б класів ЗОШ № 19, 7 – 8 класів ЗОШ № 29. Для того, щоб занурення в давнину було максимально глибоким й емоційним, оповідь ведучих супроводжувалася демонстрацією світлин та перемежовувалася уривками з документальних стрічок і художніми номерами у виконанні артистів-однолітків присутніх читачів. Крім того, на учасників заходу чекали зустрічі з гостями бібліотеки – незвичайними талановитими людьми.

     Спочатку кілька слів про саме значення цієї події для нашого закладу. Тиждень дитячого читання, поза сумнівом, – чи не найголовніше свято року для читальні. Щоразу ці кілька днів припадають на весняні шкільні канікули, коли радість від знайомства з книгою відчувається найгостріше. Погода ж бо ще не сприяє активним веселощам надворі, а дозвілля хочеться зробити максимально приємним і змістовним. Першому поєднати цей період з яскравими бібліотечними заходами, спрямованими на популяризацію дитячої книги, спало на думку письменникові Льву Кассілю ще на початку 40-х років минулого століття. З того часу подія відбувається щорічно й згуртовує в провідних книгозбірнях пострадянських країн найвідоміших сучасних дитячих письменників, літературознавців та інших людей, дотичних до створення якісного видання, і щиро залюблених у паперові скарби читачів.

     Серйозна й багатоаспектна тема Холодного Яру й важливих для українського державотворення подій, що відбувалися на наших теренах, обрана для урочистого відкриття Тижня не випадково. Адже саме у 2017-му ми відзначаємо 100-річчя від початку Української революції 1917 – 1921 рр. І, безперечно, останнім часом узагалі актуально піднімати питання патріотизму. Адже, враховуючи складну (в усіх значеннях) ситуацію в країні, особливо важливо шукати серед пращурів і сучасних героїв моральні орієнтири, вивчати приклади мужності й національної гідності.

     Саме про патріотизм, виховання в собі громадянських чеснот і любові до книги говорили з учасниками відкриття Тижня дитячого читання шановані гості: директор Черкаської ОДТРК «Рось», заслужений журналіст України Михайло Калініченко; члени Національної спілки письменників України, лауреати премії ім. В. Симоненка Наталія Горішна й Сергій Руднєв. Останній гість ще й виконав для читачів авторську пісню, присвячену Холодному Яру.

     Крім урочистостей, наш захід містив чимало інформації для роздумів. Власне, почався він із композиції «Прапрадідів козацька слава» учня 8-Б класу Черкаської гімназії № 9 Олександра Литвинова в стилі репу. Після вокального виступу Саша побажав одноліткам натхнення, розвитку й офіційно розпочав вечір. [До слова, крім дуже особливих речитативних пісень на українську тематику, хлопець пише чудові вірші. Одним із них він підбив підсумок події. Але не будемо забігати наперед…].

     Після лаконічного й потужного емоційного зачину надійшла черга пізнавальної інформації. Відомості про святині, природні вигоди й таємниці Холодного Яру; про Коліївщину і ситуацію на українських теренах, що призвела до неї; про Українську Народну Республіку й подвиг братів Чучупаків; про холодноярських партизанів часів Другої світової війни; про енергію й внутрішню певність, які ці ліси дарують і сьогодні захисникам Батьківщини в східному регіоні країни подавалися коротко, у ритмі серця. Образи минувшини поставали перед очима присутніх не тільки завдяки розповіді ведучих і відеоряду, а й через фонову музику. А ще відповідний настрій створювали пронизливі вірші Тараса Шевченка й Миколи Негоди у виконанні лауреата Всеукраїнського конкурсу читців Ярослава Литвина. Екскурс в історичні події також гармонійно доповнила болісна й тривожна стародавня лемківська пісня «Горе, долов ходжу», яку дуже ніжно представила учениця 9-А класу СПШ № 20 Расіна Шульга.

     Справжнім сюрпризом для читачів став короткий сеанс скайп-зв’язку з учасником бойових дій у зоні АТО, кавалером ордена «За мужність» ІІІ ступеня, істориком і поетом Ярославом Платміром. Ознайомити присутніх із віршами цієї непересічної людини нам допомогли обдаровані учні 10-А класу Першої міської гімназії Олексій Чугай та Ілля Лагутін. Вони виразно продекламували кілька поезій зі збірки Ярослава Платміра «Кулею і пером». Прикметно, що в цей час автор уже перебував на зв’язку і мав можливість прослухати таке сценічне тлумачення своїх творів. Потім він привітав учасників зі святом і залишив кілька побажань на майбутнє. Сподіваємося, що ця коротка розмова стане початком плідної співпраці нашої бібліотеки із молодим поетом.

     Урочисто завершити захід і водночас перекинути своєрідний місточок до майбутньої насиченої програми бібліотечних подій, що чекають на відвідувачів протягом Тижня дитячого читання, випала нагода директору бібліотеки Лідії Ушаковій. А заряд оптимізму й творчого натхнення подарувала дітям учасниця зразкової вокальної студії «Браво» Центру дитячої та юнацької творчості Анастасія Горобець з піснею про Україну. Ця композиція стала завершальним акордом цього урочистого дня.  

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG