background

     Відразу три захопливі веселі гри – на знання професій, краєзнавства й детективний хист – пройшли у двох відділах бібліотеки 1 грудня. Діти отримали задоволення, не лише змагаючись один із одним, а й здобуваючи в такій приємній формі необхідні знання.

     Відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів вполював у такий спосіб двох зайців: і заходи хороші провів, і долучився до  спеціальних проектів, розроблених учителями Черкаської гімназії № 9 для своїх учнів. Краєзнавча гра «Про тебе співаю, Черкаській мій краю», організована для учнів 4-В класу, стала гармонійним елементом проекту «Стежками рідного краю». У нелегкій конкурентній боротьбі малюки довели своє право називатися знавцями дивовиж і минулого батьківської землі. Вони пригадували красиві легенди про ймення м. Сміли та Богданової гори в м. Чигирині; подолали каверзні питання вікторини «Заморочки із бочки», обговоривши в такий спосіб парки, річки, пагорби, вулиці, музеї й видатних жителів різних міст і сіл Черкащини; намагалися розібратися, де правда, а де брехня в конкурсі з несподіваними твердженнями; розв’язували ребуси про райони обласного центру. А ще глибше поринути в секрети Батьківщини їм допомогла відеомандрівка «Сім чудес Черкащини», яку читачі переглянули відразу після гри.

     Учні 4-А класу теж не даремно демонстрували свою ерудицію в пізнавально-розважальній грі «Всі професії потрібні і пошани дуже гідні» – захід увійшов до навчально-виховного проекту з однойменною назвою. Своїми відповідями діти підтвердили, що з учителькою вже не один раз торкалися питань функціонування всесвітнього ринку праці. Учасникам довелося складати пазли із зображенням представників різних професій, добирати назви трудівників на всі літери українського алфавіту, виокремлювати позначення фаху зі спеціально обраних фраз, знаходити відповіді під час експрес-опитування. Ще більше пожвавити процес допомогла кумедна пантоміма, коли читачі мали рухами зобразити представників різних професій, а також невеличка розповідь бібліотекаря про незвичайні й навіть кумедні справи, якими у світі дуже вузькі спеціалісти заробляють собі на життя.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Інтелект-шоу «Слідство ведуть ерудити» у відділі масової роботи та естетичного виховання не обмежувалося жодним просвітницьким проектом, але від того пройшло не менш весело. Учні 3-А класу Першої міської гімназії на годинку вжилися в образ досвідчених детективів. Слідами знаменитих слідчих пішли три команди, розшукуючи злочинців і збираючи речові докази у відомих літературних творах. Їм довелося, наприклад, розпізнати казкового персонажа за короткими реченнями з досьє. А ще – зламати складні шифри, читаючи цитати задом наперед і відшукуючи за ключем потрібні сторінки, абзаци й рядки у визначених книжках. Ще на них чекала скриня з речовими доказами з різних казок і низка смс-повідомлень, за текстом яких довелося визначати автора-літературного героя. Та на труднощі малеча не жалілася, адже в процесі змагання робота детективів-інтелектуалів видалася їм напрочуд захопливим заняттям.   

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG