background

     Різноманітних акцій і конкурсів, якими до цьогорічного Всеукраїнського дня бібліотек тішили читачів кілька відділів нашого закладу, було багато, як ніколи. Не всі вони передбачали змагальний елемент і подарунки, але настрій поліпшували на 100%, ще й неабиякий інтерес до літератури стимулювали.

     Кожен, хто навідувався наприкінці вересня до відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів, міг обрати собі книжку до смаку – як, власне, й завжди. Увесь секрет крився в тому, що паперовий скарб треба було знімати не з полиці, а вибирати через крихітні паперові моделі книжок, які «сушилися» на спеціальній мотузці. У цьому й полягала ідея бібліосушки «Не засохни від нудьги – класну книгу обери»: прочитати з довільно обраної «моделі» коротку анотацію до видання, його назви та автора і за цими параметрами визначитися, що саме взяти на більш детальне ознайомлення додому.

     Це був не єдиний захід, яким працівники відділу розпалювали пізнавальний азарт своїх користувачів. Для наймолодших відвідувачів бібліотеки тут проводили конкурс творчих робіт «Мандруємо Україною всією родиною». Ми нещодавно писали про його підсумки, а на сторінках бібліотеки в соціальних мережах виклали найкращі роботи учасників. Єдине, що варто додати: переможниця конкурсу, Єва Скакун, учениця 2-А класу ЗОШ № 29, вже отримала заслужену нагороду – приз їй віддали в її школі перед захопленими очима однокласників.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Свої акції й змагання проводив і відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів. Їхні читачі також мали обрати для себе книжку наздогад, тільки інформації, яку про неї повідомляли перед остаточним вибором, було ще менше, ніж у попередньому відділі. Акція «Рандеву з книгою наосліп» мала на меті презентувати читачам видання лише за цупкою непрозорою обгорткою й кількома ключовими словами-підказками щодо жанру й автора. Ось і здогадайся, які таємні світи, карколомні пригоди й гострі відчуття чекають на тебе за цими кількома ефектними словами й непроникним для зору папером обгортки… Утім, така своєрідна лотерея дуже подобається дітям – вони полюбляють ризикувати.

     Ще одна кількамісячна подія в цьому відділі також добігла кінця з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. Йдеться про акцію «Книги на вагу», в якій особливо активні читачі й постійні відвідувачі відповідної вікової категорії зважували всі нові видання, які вони брали на свій формуляр. За результатами змагання було визначено двох дітлахів, які начитали найбільше. Друге місце дістала Марія Пелих, учениця 5 класу ЗОШ № 6, яка начитала за кілька місяців аж 9 кг 100 г нових книг. Приз їй вручили під час пізнавальної відеогодини «Цікавинки Черкас», яку працівники відділу провели для її класу з нагоди 730-річчя від часу заснування обласного центру.

     Та переможець – учень 6 класу цієї самої школи Саша Огієнко – показав ще кращий результат. Його особисте досягнення – 11 кг 440 г цікавої літератури. Особливо до смаку хлопцеві припали «Джури козака Швайки» Володимира Рутківського. Улюблену тетралогію Саша перечитав кілька разів. Його досягнення за заслугами оцінили однокласники – нагородження активного читача відбулося під час бібліотечного слему «Хвилина слави». На цьому заході хотілося б зупинитися трохи детальніше, у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів він був прем’єрним. Він імітував своєрідне шоу талантів, у якому конкурсантами були книжки, а членами журі – їхні читачі. Свої «здібності» (вміння захопити заплутаною фабулою, зачарувати красивим авторським стилем, вразити кінематографічністю й виразними художніми деталями) видання демонстрували в кількох номінаціях – найкращі твори українських авторів за шкільною програмою, найкращі зарубіжні твори для дітей, незнайомі історії та книги, за якими знято найцікавіші мультфільми. У кожній номінації могли блиснути по п’ять книжок. Серед назв натрапляємо на «Маленького принца» А. Сент-Екзюпері, «Країну мумі-тролів» Т. Янсен, «Тореадорів з Васюківки» В. Нестайка, «ВДВ» Р. Дала, «Хроніки Нарнії» К.-С. Льюїса, «Таємницю козацької шаблі» З. Мензатюк та багато інших. Іншими словами, обрати було зовсім непросто, тому часом оплески, якими найсправедливіше журі оцінювало конкурсантів, доводилося повторювати, щоб бути певними у переможці.        

 

006.JPG 007_.JPG 008.JPG 009.JPG 009_.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG

     Крапку вдалося поставити й у фотоконкурсі «Моя BiblioStory». Протягом вересня читачі-учні 5 – 9 класів з усієї області надсилали на адресу нашої книгозбірні історії про свої пригоди й важливі для них події в рідних бібліотеках. Чимало матеріалів виявилися саме такими, як ми собі уявляли: світлини промовисті, сюжети яскраві й зворушливі, трепетне й поважне ставлення до читальні очевидне. Призові місця розподілилися таким чином:

•     Гран-прі – Софія Дубенко, читачка Черкаської районної бібліотеки для дітей («Чарівні пригоди Софійки у бібліотеці»).

•     І місце – Владислава Лимаренко та Володимир Врубльовський, читачі Драбівської районної дитячої бібліотеки («Відмінниця і хуліган»).

•     ІІ місце – Руслан Попик, читач бібліотеки с. Старі Бабани Уманського району («Кожен із нас шукає відповіді на запитання: хто ми? які? звідки?»).

•     ІІІ місце – Олег Колісніченко, читач Маньківської районної бібліотеки для дітей.

Владислав Гонзолюк, читач бібліотеки с. Гродзеве Уманського району («Ідеал вірності»).

•     Спеціальна відзнака журі за популяризацію дитячого читання – Антон Тимчик й Олександр Овдієнко, читачі Драбівської районної дитячої бібліотеки («Одного разу в бібліотеці... Зустріч Знайки і Незнайки»).

    Почесні грамоти й призи – найцікавіші книжки – й досі чекають на своїх нових власників. Нагадуємо, що всі фотографії можна й сьогодні переглянути на сторінках бібліотеки в соціальних мережах.

014.jpg 015.jpg 016.JPG 017.JPG 018.jpg 019.jpg 020.JPG 021.jpg