background

     Поєднувати пізнання світу з грою – справжнє задоволення для дітей і дорослих. По-перше, конкуренція з іншими гравцями підбурює вивчити більше й показати все, на що здатний. По-друге, аби потрапити до сценарію гри, корисні факти проходять справжній «кастинг» – малеча рада тільки найцікавішими і найнесподіванішим. По-третє, таке навчання ніколи й нікого не втомлювало. Ось і на Тиждень дитячого читання пізнавальні ігри в бібліотеці зібрали цілий натовп дітлахів. Найбільше їх запропонував своїм читачам відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів.

     З ентузіазмом і готовністю до чесної боротьби зустріли учні 3-В класу СПШ № 17 книжковий аукціон «Цікаві таємниці з книжкової крамниці» в Кімнаті казок. Визнаємо, у цьому заході бібліотекарі трошки схитрували – звісно, у звичайний день платити за якісну дитячу літературу, хай навіть знаннями, ніхто не вимагає, книжка радіє кожному читачеві. Але ж жоден найяскравіший фоліант так не порадує і не заінтригує малюків, як той, що вони придбали самостійно. Валюта на аукціоні була виключно такою, яку може заробити кожна старанна й беручка до навчання дитина. Потрібно було тільки дати щонайбільше відповідей на запитання (і при цьому мати в такому опитуванні останній голос). Скажімо, кожен потенційний «покупець» вигукував країни Європи; казки, де згадується лисиця; назви тварин на літеру «в» і птахів – на букву «с»; твори Всеволода Нестайка; синоніми до слова «говорити» і т. п.

     Усе, як на справжньому аукціоні: і картки з номерами в дітей були, і молоточок у розпорядника, і лотом ставали тільки найбільш затребувані у відвідувачів томи. Так, вдячним читачам до рук потрапили: «Гаррі Поттер і таємна кімната» Джоан Роулінг, «ВДВ», «Чарлі і шоколадна фабрика», «Джеймс і гігантський персик» Роальда Дала, книги із серії «Моллі Махлюй» Нелє Моост, «Аліса в Країні Див» Льюїса Керрола, «Щоденник Славка Хоробрика» Оксани Радушинської, «Дивні химерики, або Таємниця старовинної скрині» Оксани Лущевської та багато інших. Звісно, ці книжки дітлахи «викупили» не назавжди – за ними лишилося тільки право першими їх почитати. Але ж все одно – яка радість стати хоч тимчасовим, але власником щонайбільшої кількості таких лотів!

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Учнів 3-Б класу СПШ № 3 у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів розважали пригодницькими перегонами «Слідство ведуть знавці». Тут на малечу, об’єднану в три команди «Таємних агентів», «Детективів» та «Сищиків» чекали непідробні шпигунські пристрасті. Учасники забави розкодовували таємні послання, з’єднуючи картку зі словом та картку з тлумаченням, а ще вписуючи замість загадок у текст однослівні відповіді. Також їм довелося складати пазл-фоторобот таємного агента, знаходити заховані на малюнку кімнати предмети, розшукувати на аркушах музичні інструменти, дешифрувати криптограми і здогадуватися про паролі. Завдяки перегонам, юні розвідники зрозуміли, що для будь-якого детектива головний інструмент – ерудиція та пильність. І, звісно, широка начитаність не завадить…

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

      У цей самий час їхні «колеги» з 3-А класу СПШ № 3 виконували хитромудрі завдання гри-мозаїки «Розумні і кмітливі». Цим гравцям необхідно було освіжити в пам’яті відомості з усіх можливих галузей знань. Дітлахам довелося пригадати спортивний інвентар; розгадати кросворд, присвячений подробицям поштарської служби; розв’язати ребуси із прихованими іменами; знайти в довгих словах короткі назви популярних іграшок; вправлятися в зооалфавіті, де вони відшукували тварин на кожну букву абетки; скласти із кодових літер назви динозаврів. Учасники виявилися меткими та своєї репутації старанних школярів не зрадили. Як і учні 2-Є класу СПШ № 17, що демонстрували ерудицію в грі-мозаїці «Інтелектуальна ігротека».

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG