background

     Історії нашої країни, на жаль, не бракує сумних дат і тяжких випробувань. Одна з найпомітніших трагедій новітнього часу – страшна техногенна катастрофа на Чорнобильській АЕС, що на тривалий період зробила нам ім’я (зі знаком «мінус») на весь світ. До річниці події традиційно годиться пригадувати хроніку цієї біди, її причини й героїв, які допомогли якщо не запобігти лихові, то зменшити його згубні наслідки. Не стала виключенням і наша бібліотека – усі відділи обслуговування долучилися до організації тематичних заходів, присвячених аварії.

     Читачі, які відвідали заходи бібліотеки, тепер знають історію катастрофи від передумов (будівництва атомної електростанції, загального ставлення до атомної енергетики в Радянському Союзі) до перебігу самої пожежі; статистичні дані трагедії; збитки для довкілля та здоров’я людей, як в Україні, так і в країнах ближнього зарубіжжя; відважних ліквідаторів, які ризикували своїм життям (і часто цей ризик мав фатальні наслідки), аби загасити полум’я і врятувати те, що лишилося. Завжди надзвичайно важко дивитися відеослайди з кадрами катастрофи і тієї пустки, на яку зараз перетворився колись щедрий на красу край. А ще до уваги дітей були життєві історії про цілі родини, що полишили рідні обійстя, рятуючи найдорожче від радіації.

     Учасниками заходів стали учні 8-А класу СПШ № 17, 6-А класу ЗОШ № 19, 8-А класу Першої міської гімназії (для них відділ масової роботи та естетичного виховання провів вечір-реквієм «Чорнобиль не має минулого часу»), 4-А класу СПШ № 3 (екороздуми «Чорнобильський урок», організовані відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів); 8-А класу ЗОШ № 21 та 5-Б класу СПШ № 17 (вечір-реквієм «Чорнобиль – трагедія і подвиг» та година пам'яті "Чорнобиль болить і досі" відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів).

 

02.JPG 03.JPG 04.JPG 05.JPG