background

0505

Твіст Т. Японський щоденник. Жовті хризантеми, сині чорнила / Тоня Твіст // Однокласник. ‒ 2023. ‒ № 1- 2. ‒ С. 39-41.

Країна Вранішнього Сонця – так поетично називають Японію. Дослівно топонім «Японія» перекладається як світанок, зачин сонця. Ця країна унікальна в усьому. Попри часті землетруси, вона, як фенікс, стрімко відроджується з попелу. Японці – справжні працеголіки: вони не люблять вихідних та свят і готові ночувати за робочим столом. Переконана, що чимало цікавинок про Японію та її народ ви вже знаєте. Насправді й тут, у цім щоденнику Тоні Твіст, не йдеться абсолютно про все, чим прикметні Японія та її люди. Утім, є унікальні деталі, які складуть ваше уявлення про цю далекосхідну державу.

Отже, рушаймо! Чи знаєте ви, що Японія має своє літочислення, а сонце тут ближче до землі і вже о четвертій ранку вітатиме вас із новим днем? Про це, а також про щоденні ритуали японців, їхній традиційний набір косметичних засобів, звичайні дні й особливі дати на кшталт свята Сецубун, унікальні технології та автоматизацію, навіть про жовті хризантеми як продукт харчування читайте в запропонованому матеріалі. Аби потім не дивуватися, коли під час візиту до японського музею вас попросять змінити ваші штани на одноразові шорти…

0707

Твіст Т. Японський щоденник. В полоні рожевої зими / Тоня Твіст // Однокласник. ‒ 2023. ‒ № 3-4. ‒ С. 37-39.

Подорож Країною Вранішнього Сонця триває. Уявіть, що вам пощастило втрапити до Японії… І ви заходите до маркету. Що готові там побачити? Чи здивують вас, приміром, запаковані поштучно яблука? Щодо японців складається враження, що вони в усьому бачать мистецтво, кожній подряпинці на посуді надають сенс. Якщо всі без винятку чули про оріґамі, то поняття «мукімоно» більшість заведе у ступор. Насправді йдеться про мистецтво, що має прямий стосунок до овочів і фруктів.

Чи знаєте ви, що важливим компонентом японської культури є символіка кольорів? Якщо ви чули про тяжіння східних народів до філософії, то це для вас, не стане несподіванкою. Натомість акцент на рожевому в усьому, вочевидь, здивує.

Авторка пропонує своїм читачам продовжити мандрівку дивовижною Країною Вранішнього Сонця, де рожевий асоціюється не лише з квітами сакури, а відкриває казковий світ, у якому дійсність схожа на рожеві сни.

0404

Капітан, який передбачив шторм // Однокласник. ‒ 2023. ‒ № 1- 2. ‒ С. 15-18.

Ім’я його – Роберт Фіц-Рой. Саме він був капітаном корабля «Бігль», на якому славнозвісний Чарльз Дарвін здійснив навколосвітню подорож і в результаті запропонував свою теорію еволюції. І все ж, якщо ім’я Дарвіна відомо всім землянам, про Фіц-Роя знають одиниці. Насправді цей чоловік вимагає уваги й шани, адже завдяки ньому вдалося попередити численні морські катастрофи.

Докладніше про британського морського офіцера, його долю, наукові звершення щодо прогнозу погоди, винаходи на кшталт системи штормового сповіщення, а також про проблеми в реалізації механізму, перешкоди, критику й посмертну «реабілітацію» читайте у пропонованій сткатті.

0303

Загадки Задзеркалля. Чому ліве і праве міняються місцями // Однокласник. ‒ 2023. ‒ № 1- 2. ‒ С. 11-13.

Як гадаєте, коли ви дивитеся в люстро, бачите себе чи свого двійника? Чи когось третього? Як обдурити дзеркало й побачити себе такими, якими ви є насправді? Чому дзеркало, приміром, не обертає нас догори дриґом? У чім же секрет Задзеркалля? Чого в нім більше – науки чи містики? Який стосунок Леонардо да Вінчі має до цієї царини, невже він винайшов дзеркало, окрім таємничої Мони Лізи? Відповіді на ці та інші питання ‒ в запропонованій статті.

0202

Кухар Д. Бери і готуй / Дмитро Олексієнко // Однокласник. ‒ 2023. ‒ № 1-2 ‒ 2. ‒ С. 7-9.

Кожен/кожна з вас, вочевидь, має мрію. Проте чи всі вірять у її здійснення? Певно, ні. А дарма. Інтерв’ю з кухарем Дмитром Олексієнком є доказом, що дитячі мрії можуть ставати реальними в дорослому житті, навіть якщо ви про них забуваєте або вони затьмарюються іншими, пізнішими мріями.

Про свій шлях до реалізації мрії бути кухарем, «джерела» цієї мрії, власні здобутки й помилки, секрети успішного куховарства, а також як вигадувати нові страви й переконатися, що готування – це ваше призначення, читайте в інтерв’ю з Дмитром Олексієнком. І «вишенька на торті» ‒ питання, яке здатне вивести кухаря зі себе.