background

0404

Абетка дороги // Розумашки. – 2024. ‒ № 9. ‒ С. 2-3.

З появою автомобілів переважно дбали про безпеку водіїв, майже не звертаючи увагу на пішоходів. Але машин ставало дедалі більше й іноді людям доводилося збиратися цілим натовпом, щоб зупинити потік машин і нарешті перебратися на інший бік вулиці.

Про історію появи світлофорів, зебр та «лежачих поліцейських», які допомогли врегулювати надмірно активний рух на дорогах, дізнавайтеся зі статті.

0606

Видра // Смайлик. – 2024. ‒ № 9. ‒ С. 4-5.

Видри – дуже розумні та грайливі тварини, які живуть на берегах річок та озер. Свої домівки вони майстерно маскують гілками та листям, щоб інші тварини їх не турбували, роблячи це так вправно, що знайти їхнє житло майже неможливо. Видри – відмінні плавці й більшу частину часу проводять у воді, де пірнають та ловлять рибу, використовуючи свої гострі зуби та вправні лапи.

Ще більше цікавої та пізнавальної інформації про видр та їхній спосіб життя знайдете в статті.

0909

«Дерево, що росте корінням догори» // Яблунька. – 2024. ‒ № 4. ‒ С. 14-15.

Баобаби – одні з найтовстіших дерев світу. Ростуть вони в зоні тропічних посушливих саван Африки, Мадагаскару та Австралії, де спекотний дощовий період змінює ще більш жаркий сухий. Проте баобаби добре пристосувалися до таких умов. У посушливий період вони скидають листя, аби зберегти вологу. А в сезон дощів дерева всмоктують воду, наче величезні губки, й знову товстішають. Баобаби є національним символом Мадагаскару, а народи Африки асоціюють їх із життям та родючістю.

Зі статті дізнаєтеся ще більше цікавої інформації про баобаби, зокрема про їхню величезну жагу до життя та силу, дупла, в яких інколи облаштовують зупинки громадського транспорту, придорожні кафе та навіть лазні, а також знайдете давньоафриканську легенду про баобаб.

0202

Коралові міста // Малюк Котя. – 2024. ‒ № 7. ‒ С. 2-3.

Краса підводного світу завжди вражала своєю унікальністю всіх любителів природи. Незліченну кількість створінь можна побачити в глибинах морів та океанів. Наприклад, корали, які вважаються одними з найдивовижніших мешканців нашої планети. Вони мають різноманітний вигляд та здатні утворювати велетенські колонії, які називають рифами. На коралових рифах мешкає безліч риб, молюсків, морських зірок тощо. Читайте статтю та дізнавайтеся про екзотичних і різнобарвних риб, що населяють корали, а саме: риб-папуг, риб-левів, імператорських янголів, плямистих спинорогів та інших.

0707

Як з’явився папір: цікава подорож у минуле // Смайлик. – 2024. ‒ № 9. ‒ С. 8-9.

Кожен день ми беремо в руки аркуш паперу і навіть не замислюємося, що історія його виникнення – це подорож крізь тисячоліття. Хто б міг подумати, що звичайний лист паперу зберігає в собі стільки таємниць. Без нього ми не змогли б писати в зошитах, читати захопливі книги чи малювати красиві картини. Папір супроводжує нас скрізь: у школі, вдома, навіть у магазині, коли ми беремо паперовий пакет. Папір – це не просто білий лист, це одне з найбільших досягнень людства.

Коли людство розпочало шукати способи передачі інформації? На яких матеріалах писали до появи паперу? Хто винайшов папір та як він завойовував світ? Відповіді на ці питання знайдете в статті.