background

1010

Гіппопотами // Яблунька. – 2023. ‒ № 5. ‒ С. 17.

Бегемот – другий після слона велетень Африки. Бегемота ще називають «гіппопотам», що в перекладі з латини означає «річковий кінь». Раніше найближчими родичами бегемотів вважали свиней, однак зараз вчені дійшли висновку, що ними є кити та дельфіни. Так, саме ці велетенські морські ссавці.

Ще більше цікавих фактів про бегемотів читайте в статті.

0606

Свічка – магія вогню та світла // Смайлик. – 2023. ‒ № 12. ‒ С. 8-9.

Люди з давніх часів шукали джерела освітлення своїх будинків у темний час доби. Перший прообраз свічки з’явився близько трьох тисяч років тому. Тоді це була звичайна палиця, яку ставили в чашу з горючою рідиною, наприклад, смолою. Згодом свічками були чаші, які наповнювали олією або тваринним жиром. У якості гніту використовували тріску, пізніше – шерсть.

Який шлях еволюції пройшли свічки з тих часів до сьогодення, читайте в статті.

0202

«Звірячий» лікар // Розумашки. – 2023. ‒ № 11. ‒ С. 16-17.

Щоб стати ветеринаром, треба закінчити ветеринарний або аграрний університет та знати особливості організмів кожної тварини. А ще мати залізні нерви, величезну любов до пацієнтів і неабияку сміливість. Бо в декого з них є величезні ікла та гострі пазурі.

Про особливості роботи «звірячих» лікарів дізнавайтеся зі статті.

0404

Чим пахне Новий рік? // Розумашки. – 2023. ‒ № 12. ‒ С. 12-13.

Який же Новий рік без мандарин? Навіть якщо сам не купиш, обов’язково ці запашні фрукти потраплять до тебе разом із подарунками. Назва цього цитрусу прийшла зі стародавнього Китаю, де це слово означало «багач». І це не дивно, адже тоді ці смачні плоди були доступні лише заможним людям.

Як ці жовтогарячі кульки стали символом новорічних свят та звідки походить традиція дарувати мандарини на Новий рік, дізнаєтеся зі статті.

0808

Непосидюча господиня // Смайлик. – 2023. ‒ № 11. ‒ С. 4-5.

Відома всім своєю моторністю та хазяйновитістю білка, або вивірка, ніколи не сидить на місці: то вправно спускається з дерева, то миттю підіймається на нього, то кружляє навколо стовбура або перестрибує з гілки на гілку. Чи то від природної цікавості, чи в пошуку їжі – непосидюча білочка завжди в русі. Енергійності цій тваринці не позичати, незважаючи на її невеликий розмір.

Де і як білочки облаштовують свої житла? Який спосіб життя ведуть взимку? Коли народжують дитинчат та як піклуються про них? Відповіді на ці та інші питання знайдете в статті.