background

Загальні положення

Положення визначає порядок та умови проведення обласного краєзнавчого конкурсу «Черкаський пазл на карті України» (далі – Конкурс).

Організатором заходу є управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації та КЗ «Обласна бібліотека для дітей» Черкаської обласної ради.

Інформація про проведення Конкурсу розміщується на сайті та сторінці у Facebook організатора, поширюється через мережу бібліотек області, що обслуговують читачів-дітей.

Мета заходу

Захід проводиться з метою:

  • виховання у дітей громадянських, патріотичних переконань;
  • спонукання дітей до вивчення історії та культури рідного краю;
  • залучення дітей до читання;
  • розвитку творчих здібностей підростаючого покоління;
  • організації цікавого та корисного дозвілля читачів-дітей;
  • підвищення суспільного значення і ролі бібліотек у громадах.

Правила проведення

Брати участь у Конкурсі можуть учні 5 – 8 класів, користувачі бібліотек області для дітей та публічних бібліотек ОТГ, що обслуговують дітей.

Завдання мають бути виконані безпосередньо учасником Конкурсу. Запозичення з Інтернету допускаються в разі зазначення автора й конкретного джерела інформації й використовуються виключно як довідкова база для виконання завдань.

Під час виконання завдань конкурсанти повинні дотримуватися чинного законодавства, не порушувати громадського порядку, поважати права та особистий простір оточення, не піддавати небезпеці власне здоров’я.

Беручи участь у Конкурсі, учасник автоматично погоджується з правилами й порядком його проведення.

Подані на конкурс творчі роботи організатор може використовувати відповідно до статутної діяльності закладу.

Порядок проведення

Конкурс проводиться з лютого по квітень 2021 року та має п’ять етапів. Кожен з етапів містить тематичне завдання:

  1. «Застигла мить». Колаж-порівняння з двох світлин. На першій має бути конкретна локація міста / села учасника (центральний майдан, заклад культури чи освіти, архітектурна споруда, природний об’єкт тощо) в минулому, на другій – та сама локація сьогодні.
  2. «Краєзнавчий квіз». Комплекс інтелектуальних завдань, що містить вікторину й інші завдання на знання учасником історії та сучасного життя Черкаської області.
  3. «Відеоекскурсія малою батьківщиною». Учасник знімає коротку відеомандрівку рідним містом / селом з усними коментарями або субтитрами. Відео знімається за допомогою відеокамери, екшен-камери, цифрового фотоапарата, мобільного телефона, смартфона, планшета тощо й монтується самим учасником.
  4. «Народ – про мою землю». Збір фольклору, присвяченого рідному місту / селу учасника. Це можуть бути народні пісні, легенди, казки, скоромовки, будь-які приклади усної народної творчості. Матеріал може бути взятий безпосередньо в носіїв фольклору або відтворений за етнографічною літературою, кінематографом, радіо- й телепередачами (у такому випадку вказується джерело інформації).
  5. «Ярмарок майстрів». Презентація ремесел, промислів, декоративно-прикладного мистецтва, традиційних для міста / села. Оформлюється у вигляді слайд-презентації за допомогою програм PowerPoint, ProShow, онлайн-сервісів Canva, Calameo, Photo Slideshow Maker, Google-презентації чи будь-яких інших подібних.

Зміст і приклади завдань, вимоги до їх виконання та термін виконання детальніше прописуються на початку кожного етапу. Для цього у мережі Facebook створюється сторінка події, на якій усі конкурсанти мають позначити свою участь, натиснувши кнопку «Піду» або «Цікавить». Надалі всі необхідні для участі в Конкурсі матеріали публікуються в розділі «Обговорення».

При виконанні творчих завдань учасники демонструватимуть уміння працювати з фотографіями, знімати й монтувати відеоролики, виготовляти презентації у форматі слайд-шоу, працювати з документами тощо.

Результати проміжних етапів повідомляються після їх проведення. Абсолютний переможець буде визначений за сумою балів, набраних при виконанні усіх завдань Конкурсу.

Після завершення Конкурсу найкращі творчі роботи будуть розміщені у віртуальному хабі організатора «Навколо читання» (https://chobd-koloknyg.blogspot.com/). Організатор залишає за собою право не брати до конкурсу й не розміщувати на своїх публічних сторінках роботи неналежної якості або такі, що не відповідають вимогам змагання.

Роботи надсилаються на e-mail Черкаської обласної бібліотеки для дітей Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. При цьому слід вказати: 1) назву конкурсу; 2) порядковий номер виконаного завдання; 3) ПІБ виконавця, його вік, місце проживання, номер телефону. Персональні дані учасника Конкурсу обробляються і використовуються організатором згідно із Законом України «Про захист персональних даних». Конфіденційність цих даних організатор конкурсу гарантує.

Для пересилки значних за обсягом матеріалів мультимедіа учасник завантажує свої роботи на будь-який доступний йому сервіс зберігання файлів (https://drive.google.com, http://edisk.ukr.net, https://mega.co.nz тощо), окрім сервісів, доступ до яких обмежений, згідно з Указом Президента України №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» («Яндекс. Диск», «Хмара» від «Мейл.РУ» та ін.). У такому випадку на e-mail Черкаської обласної бібліотеки для дітей відправляється посилання для скачування матеріалу. У зв’язку з тим, що завантаження на деяких ресурсах зберігаються впродовж обмеженого часу, слід надавати посилання одразу після створення.

Визначення і нагородження переможців Конкурсу

Переможці Конкурсу визначаються за висновками компетентного журі.

Нагородження переможців забезпечує організатор. До підтримки заходу залучаються юридичні та фізичні особи, які можуть надати узгоджену з організатором суму коштів чи подарунки, що будуть вручені переможцям Конкурсу.

Організатор може вносити корективи до порядку проведення змагання й нагородження його учасників упродовж перебігу Конкурсу.

За додатковою інформацією звертатися за телефоном: (0472) 35-71-76.