Радимо прочитати
Заєць-русак
Заєць-русак / Професор Крейд. – 2013. – № 2. – С. 11-14.
Хто із звірят найбільший боягуз у лісі? Хто незмінний персонаж наших казок та мультфільмів? Хто вам згадується, коли ви чуєте слова «морква» та «капуста»? Правильно! Це він – вухань, куций, сплюх, косоокий або ж, за науковою класифікацією, – заєць-русак.
Заєць-русак має довгі вуха, маскувальне хутро, куций хвіст, сильні задні лапи. Він уміє швидко бігати, барабанити передніми лапками, заплутувати сліди та відмінно плавати. Тому й не дивно, що у нього стільки прізвиськ!
Хочете дізнатися, як харчуються, розмножуються, де мешкають зайці-русаки? Прочитайте статтю, вам буде цікаво!
Приборкання вогню
Приборкання вогню / Професор Крейд. – 2013. – № 2. – С. 2-6.
Прадавні люди вважали вогонь живою істотою. Адже він, як і ми, дихає, їсть, народжується і помирає. Вогонь має суворий характер і грізно попереджає: «Я служу уважним та обережним людям, а роззяв караю!».
У вогню нестійкий характер, навіть дорослі не завжди можуть його передбачити. Випадкові речі поряд із вогнем, протяг у дверях, не до кінця погашений сірник – і ось тобі мирне «домашнє звірятко» перетворюється на «безжалісного звіра»… Гратися з вогнем небезпечно, і про це пам’ятають усі діти!
Дихає вогонь киснем, а «харчується» – паливом. Так само як ви не можете їсти постійно одну лише кашу, а полюбляєте і борщ, і котлети, і ковбаску, і цукерки, так і вогню до вподоби різні види палива – і деревина, і вугілля, і нафтопродукти. Від однієї «їжі» вогонь слабший і дає менше енергії, від іншої – сильніший і дає більше енергії. Де використовується енергія вогню, для чого він слугує людям? Вам цікаво дізнатися? Тоді стаття саме для вас!
Князева Е. Осторожно, не съешь обёртку!
Князева Е. Осторожно, не съешь обёртку! / Е. Князева // Колосок. – 2013. – № 1. – С. 30-33.
«Ми те, що ми їмо» – так видатний давньогрецький лікар Гіппократ пояснював важливість їжі для здоров’я людини. Цікаво, що б він сказав, якби дізнався, що сьогодні у багатьох харчових продуктах їстівна лише назва? Самі ж продукти – це суміш сполук, в більшості – непридатних для їжі. Наприклад: вміст пакета з написом «сік» не обов’язково є соком. Часи, коли склад продуктів відповідав їх назвам, залишилися в минулому.
Щопотрібно знати і вміти, щоб поїсти, не шкодячи своєму здоров’ю? Як правильно вибрати продукти?
Стаття дасть корисні поради щодо якісного та повноцінного харчування.
Орлянский О. За пределами радуги
Орлянский О. За пределами радуги / О. Орлянский // Колосок. – 2013. – № 1. – С. 8-17.
Нас оточує дивовижний світ, неймовірно красивий і різноманітний.
Іноді ми завмираємо, зачаровані його красою та гармонією… Ми захоплюємося спалахами метеорів на нічному зоряному небі, стиглими барвами осені, казковими пейзажами зими… Гуляємо у лісі, прислухаючись до щебетання птахів, шелесту листя, дзюркотіння струмків. Ми мріємо про пригоди, переглядаючи телепередачі про засніжені величні гори, розпечені хвилі барханів, підводний світ з незвичайними мешканцями і таємничими скарбами. Любимо смачні страви та напої, знаємо смак апельсинів, шоколаду, кави. Завмираємо від дотику чиєїсь руки, радіємо, коли нас обіймають наші рідні…
А сприймаємоми цей дивовижний світ органами відчуттів. Зір, слух, нюх, смак, дотик – ось наші основні помічники, наші інформатори, наш зв’язок з навколишнім світом. Найповніше ми пізнаємо світ за допомогою зору і слуху.
Як саме? Прочитайте, вам буде цікаво
Бида Д. Зелёная сущность чёрного угля
Бида Д. Зелёная сущность чёрного угля / Д. Бида // Колосок. – 2013. – № 1. – С. 2-3.
Про органічне походження кам’яного вугілля ми знаємо завдяки науці, яка вивчає залишки вимерлих організмів – палеонтології. Але існували й інші гіпотези. Так, у Середньовіччі швейцарський дослідник природи Теофраст Парацельс (1493-1541) говорив, що вугілля – це «камінь, що змінився під дією природного вулканічного вогню». А його співвітчизник – мінеролог Георгіус Агрікола (1494-1555) вважав, що вугілля – це скам’яніла нафта.
Яке ж насправді походження кам’яного вугілля? Стаття дасть відповідь на це питання а також познайомить із кам’яновугільним періодом – карбоном – п’ятим періодом палеозойської ери, його рослинним та тваринним світом. А для любителів гербаріїв та їх колекціонерів відкриє нове хобі – кам’яні гербарії!