background

        Минулий тиждень у нашій книгозбірні пройшов у народознавчому ключі. Теми історії та сьогодення України, тонкощів її мови, побутових традицій, краси її ландшафтів лишалися на устах читачів і бібліотекарів. Хоча знайшовся час і для інших предметів обговорення – не менш актуальних і цікавих. Усі деталі – нижче.

     Більша частина заходів, присвячених Дню героїв Небесної Сотні, відбулася в бібліотеці ще раніше. Однак, і на 20-і числа лютого дещо припало, зокрема, година пам’яті «Небесна Сотня в вирій полетіла», що стала прем’єрною у відділі масової роботи та естетичного виховання. Дебют відвідали учні 10-А класу Першої міської гімназії. Читачі не лише прослухали важливі факти про Революцію гідності й переглянули пов’язані з подіями на Майдані відеоролики, а й ознайомилися з тематичною книжковою виставкою.

     Сьогодні вже ніхто не заперечуватиме, що той період у нашій найновішій історії неабияк стимулював патріотичні почуття значної кількості українців. Та й досі теми, присвячені багатствам і культурі нашої Батьківщини, лишаються затребуваними, у тому числі й серед користувачів бібліотеки. Тож не дивно, що в кількох відділах читальні відповідні заходи діти сприйняли «на ура». Наприклад, відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів запропонував своїм відвідувачам урок-гру «Я люблю Україну». Його учасниками стали учні 7-А класу СПШ № 3. А відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів організував для учнів 4-Є класу СПШ № 17 турнір шанувальників української кухні «Їжте та вмочайте, а за решту вибачайте» в межах народознавчої світлиці з популяризації духовної спадщини «Джерельце».

     Популярність патріотичної теми в описуваний період пояснюється й іще одним святом – Міжнародним днем рідної мови. Ось із цього приводу різноманітні змагання для своїх користувачів підготували всі бібліотечні відділи обслуговування. Скажімо, відділ масової роботи та естетичного виховання провів для учнів 6-А й 7-А класів Першої міської гімназії інтелектуальну гру «Мовні перлини – для кожної дитини». І хоч завдання для обох вікових категорій відрізнялися, вигадки й азарту вистачило на всіх. Учасники розв’язували логічно-філологічні загадки, пантомімою зображували значення фразеологізмів, бавилися із синонімами й прислів’ями, зламували алфавітно-цифрові шифри й навіть закінчували анекдоти. Й ерудицією блиснули, й повеселилися як слід.

     Не менш динамічно, весело й змістовно насичено пройшли мовні забавлянки «А в країні ж мова – мов те сонце дзвінкотюче!» для учнів 4-А, 4-Б і 4-В класів СПШ № 17 у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. А також мовна розвідка «У ріднім слові – цілий світ» для 7-Б класу СПШ № 3 та 6-Б класу СПШ № 20 у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     Утім, заходи, що «не вписувалися» в патріотичну тему, припали читачам до душі не менше. Бо ж розвивати інтелект, дізнаватися щось незвичайне про навколишній світ і реалізовувати свій творчий потенціал завжди приємно. Так, з останнім пунктом у цьому переліку прекрасно впоралися творчі уроки «Живопис для всіх» у відділі масової роботи та естетичного виховання. Дати душі відпочинок і водночас потренуватися в малюванні засобами східної техніки У-Сін зголосилися учні 4-Б, 4-А класів СПШ № 3 та 3-Є класу СПШ № 17. Під їхніми пензлями оживав барвистий символ 2017 року – півень. А на обличчях розквітали задоволені усмішки.

     Пройнятися іншим видом мистецтва учням 6-А класу Першої міської гімназії також допомогли працівники цього відділу, організувавши для них лекцію-концерт «Поліфонічні візерунки в музиці» в межах музичного лекторію «Світ музики». Багатство й складність мелодійних сплетінь демонстрували захопленим слухачам викладачі й учні ДМШ № 2. Крім вигадливих п’єс, до уваги присутніх була театралізована костюмована мініатюра, присвячена непростому життю й творчості Йоганна Себастьяна Баха.

     У відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів ставку зробили на зацікавленість дітей у дивах Землі. Про надзвичайне й незвідане навкруги учням 6-Ф класу СПШ № 17 розповідали під час віртуальної експедиції «Планета чудес і загадок».

     Читачі ж відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів обговорювали світ людей і фантазії. Цьому сприяв народознавчо-енциклопедичний дайджест «Всі ми різні та ми єдині» для учнів 3-А класу СПШ № 3, пов’язаний зі звичаями, побутом та різними елементами культури представників національних меншин, що населяють нашу державу. А ще літературна гра «Ми до тебе, казко, в гості завітали» для учнів 1-Б класу Першої міської гімназії – відмінний спосіб перевірити власну начитаність й ознайомленість із найприємнішим жанром красного письменства.

008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG