background

         Важливі для держави й національної історії події, романтичні свята, зустрічі з глибокими й цікавими людьми, перше знайомство з бібліотекою, – в середині лютого наші читачі не нудьгували. Численні заходи в читальні дозволили їм і про мораль замислитися, і відчути себе справжнім патріотом рідної країни, і тестувати власні творчі здібності, і відпочити на славу.

     Поринути в минувшину рідної землі й вкотре відчути гордість за її багату культуру учням 2-Б класу Першої міської гімназії допоміг урок державності «Символи моєї Батьківщини», проведений 9 лютого відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів з нагоди 25-ї річниці затвердження державних символів України. З малюками говорили про походження й значення Державного Прапора, Державного Герба й Державного Гімну України. У хід пішла красива легенда про трьох синів, що прославляють свою неньку прекрасною золотою короною (Тризуб), звитяжними подвигами в яскравому блакитно-жовтому одязі (Прапор) й урочистою піснею (Гімн). А ще – розповідь про перипетії життя й досягнення авторів найважливішої державної музики Михайла Вербицького й Павла Чубинського; відомості про давні емблеми, що передували тризубу в різних частинах України; давні подвиги, що їх вершили на полі бою наші пращури у славу й під захистом державного стягу. У цьому уроці поетика й багата образність переплелися з лаконічними фактами, тож інформація про найважливіші для кожного громадянина символи міцно запам’ятається юним читачам.

     Про нещодавню історію України говорили 7 та 13 лютого з учнями 8-А, 8-Б класів Першої міської гімназії та 11 класу СПШ № 3 у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів. Вечір-зустріч «Україна: хроніка перезавантаження» покликаний був освіжити в пам’яті читачів події Революції Гідності й спонукати вчергове вшанувати пам’ять героїв Небесної Сотні. По-новому осмислити ці теми й вповні зрозуміти суть конфлікту, що палає на Сході України, учасникам заходу допомогли не лише розповідь бібліотекаря й перегляд уривків документальних стрічок, а й спілкування з військовим із зони АТО Павлом Прибошем. Гість у легкій, дещо гумористичній манері описав підліткам будні, свої й побратимів, на сучасному фронті й на власному прикладі допоміг збагнути, що таке справжня мужність і честь.

     Ще одним приводом поговорити про відвагу військових і згадати драматичні події минулого стала година пам’яті «Лиш пам’ять спомин береже», яку відділ масової роботи та естетичного виховання провів 13 лютого для учнів 10-В класу СПШ № 17 до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Акцент у спілкування з відвідувачами тут був зроблений насамперед на виведенні радянських військ з Афганістану та численних родинних трагедіях, боях і політичних іграх, що цьому передували.

     Утім, для читачів книгарні у цей період розкривали й значно легші для сприйняття теми. Наприклад, протягом зустрічі з письменницею Анною Григорович «Невичерпне джерело любові і людської доброти», що її 13 лютого організував для учнів 2-Б, 2-В класів СПШ № 3 відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів в межах циклу заходів «Майстри пера – найменшим». Авторка побудувала розмову з малюками на основі своєї книжки «Чарівні пригоди конячки Камелії та зоряних дітей Дмитрика й Насті». А щоб трохи розбавити лавину літературних вражень і роздуми про долю дітей з особливими потребами, заспівала присутнім кілька популярних українських пісень. Дітлахи взялися активно підспівувати й підтанцьовувати, чим неабияк потішили гостю.

     І вже геть легковажному дню присвятили свої заходи кілька відділів книгозбірні 8, 13 й 15 лютого. Йдеться про улюблене свято всіх романтиків і поетів День святого Валентина. Відділ масової роботи та естетичного виховання навчав своїх користувачів – учнів 3-А класу СПШ № 3 – гарно висловлювати свою любов найближчим. Для цього бібліотекарі провели майстер-клас із виготовлення вітальної листівки «Валентинка на пам’ять». А для більш дієвих і запальних натур тут же організували конкурсно-ігрову програму «Валентинів день». Позмагатися й повеселитися «в тему» пощастило учням 2-А класу СПШ № 3.

     Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів також не дозволяв своїм відвідувачам байдики бити. Свято кохання тут відзначили мегабатлом «Хлопці vs Дівчата». Участь в одвічному (і в нашому випадку веселому) протистоянні статей взяли учні 5-Б класу ЗОШ № 30.

     Від кохання до мистецтва – один крок. Усі чудово знають, що здатність створювати шедеври і в музиці, і в живописі, і в літературі має тільки людина, яка тонко відчуває й по-особливому бачить світ. А ще спроможна ніжно любити. Розвинути свою душу, відточити її сприйнятливість і відкритість світу можна багатьма шляхами. Й один із них – навчитися красиво передавати свої емоції на папері. До цього методу й вдалися учні 1-А класу Першої міської гімназії під час творчого уроку «Гороховий звір шукає друзів», який для них 17 лютого підготували у відділі масової роботи та естетичного виховання.

     Якщо деякі наші відвідувачі вже взяли участь не в одному бібліотечному заході й за правом оцінили їх рівень, то дехто тільки починає відкривати для себе неймовірний світ нашого закладу. Як-от учні 3-А і 3-Б класів ЗОШ № 10. 15 лютого ці дітлахи вперше організовано переступили поріг нашої бібліотеки. А працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів зробили все, щоб ця подія запам’яталася малюкам надовго й лише з найкращого боку. Для майбутніх постійних читачів читальні організували детальну екскурсію її просторими залами, ознайомили дітлахів з її основними послугами й фондом. Після такого насиченого інформацією рейду на відвідувачів чекало ще приємніше дозвілля. Учні 3-А класу позмагалися в грі-мозаїці «Інтелектуальна ігротека», а 3-Б – стали учасниками пізнавально-розважальної гри «Пізнайкова скарбничка».    

 

009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.jpg 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.JPG 019.JPG 020.JPG