background

Підготувала: Ієвлєва Н. Г.

…На околиці Сосниці, що на Чернігівщині, стоїть стара присадкувата хата. Звідси, минаючи городи, зелені луки, біжить білоголове хлоп’я до свого найулюбленішого місця – до Десни. Подовгу сидить собі на піщаному березі, вдивляючись у водяну синь, слухаючи плюскіт хвиль, і мріє, мріє… Це Сашко Довженко. Він був сьомою дитиною в сім’ї, в якій із чотирнадцяти дітей у живих залишилося лише двоє – Сашко і сестричка Поліна. Хлопчик пам’ятає, як в один день від пошесті померло відразу аж четверо дітей. Багато сліз пролила Одарка Єрмолаївна, його мати. Одну розраду в житті вона мала – народні пісні. А скільки знала їх! І веселих, жартівливих, і сумних, жалісних.

Батько письменника, Петро Семенович, був хліборобом. Тяжко працював з ранку до вечора. Та й малого Сашка змалечку привчив любити землю. Не один мозоль пам’ятають дитячі рученята. Батько й мати були неписьменні, а дід Семен Тарасович, колишній чумак, умів читати. Усі в сім’ї любили жартувати, цінували гостре, дотепне слово. Старалися бодай зрідка пересипати сльози жартами. Ще Довженки славилися тим, що з діда-прадіда гнали дьоготь. Через те їх і прозвали Дехтярами, а хлопчину – Дехтяренко.

У дитинстві Сашко дуже любив малювати. Малював на перевернутих табуретках, стінах, дощечках, клаптиках паперу. Малював квіти, яблука, хати, коней, людей. Навіть одного разу, дивлячись у дзеркало, намалював власний портрет.

Понад усе батькові хотілося дати освіту єдиному синові. І ось настав день, коли Петро Семенович привів Сашка до школи. Пізніше перший учитель Довженка, побачивши неабиякі здібності хлопчика, наполягав на тому, щоб Сашко продовжував навчання в Глухівському вчительському інституті. Але спочатку була школа, де Сашко був «круглим відмінником», потім училище.

Уже в юнацькі роки Олександр Довженко хоче осягнути все, в нього немає якогось одного захоплення. Він удосконалює гру на скрипці, влаштовує театральні вистави, записує почуті від кобзарів і лірників народні пісні й думи, співає сам, багато читає, збирає бібліотеку… Згодом в автобіографії він напише: «Мені здавалось, що я все можу, що все легко, і мені хотілося бути різним, хотілося начебто розділитися на кілька частин і жити в багатьох життях, професіях, країнах і навіть видах».

У Глухівському вчительському інституті Сашко був наймолодшим серед першокурсників, де навчалися студенти з солідним вчительським стажем. Він був яскравою особистістю, і його зразу всі полюбили. Друзі називали його «Сашко-філософ».

Ким тільки не був Олександр Довженко. Він і відомий кінорежисер, і сценарист, і прозаїк, і драматург, і живописець, і графік, й етнограф, й оратор, і дипломат, і військовий кореспондент… Все це дало йому право піднятися на вершину світової слави і заявити про свій геніальний талант.

Серед багатьох літературних творів талановитого митця особливе місце займають кіноповісті «Земля», «Україна в огні», «Повість полум’яних літ», автобіографічна повість «Зачарована Десна», новели «Ніч перед боєм», «Воля до життя» та «Щоденник», який став справжнім документом епохи. Фільми Олександра Довженка – «Звенигора», «Арсенал», «Земля» – завоювали йому світову славу, він визнаний як один із провідних митців тогочасного світового кінематографа, «перший поет кіно».

Твори письменника:

Довженко О. П. Афоризми ; Крилаті вирази ; Творчі роздуми ; Скалки думок високих / О. П. Довженко ; вступ. ст. та упоряд. М. Коваленко, О. Підсуха. – К. : Молодь, 1968. – 88 с.

Довженко О. П. Вибране / О. П. Довженко ; упоряд. та передм. О. Таранченка. – К. : Школа, 2008. – 318 с.

Довженко О. П. Зачарована Десна ; Оповідання ; Щоденник (1941-1956) / О. П. Довженко. – К. : Дніпро, 2008. – 502 с.

Довженко О. П. Кіноповісті ; Оповідання / О. П. Довженко ; упоряд. і приміт. Ю. Е. Григор'єва. – К. : Наукова думка, 1986. – 710 с.

Довженко О. П. Повість полум’яних літ : повісті, оповід., публіц. / О. П. Довженко. – К. : Молодь, 1984. – 367 с.

Довженко О. П. Україна в огні : кіноповість / О. П. Довженко ; передм. О. М. Підсухи. – К. : Україна, 2004. – 143 с.

Що читати дітям про письменника:

Кодлюк Я. П. Олександр Довженко (1894-1956) / Я. П. Кодлюк, Г. С. Одинцова // Кодлюк Я. П. Сто двадцять розповідей про письменників : довід. для вчителя почат. кл. / Я. П. Кодлюк, Г. С. Одинцова – К., 2006. – С. 40-42.

Кононенко П. П. Олександр Довженко (1894-1956) / П. П. Кононенко, М. І. Дубина, І. О. Ладоня // Кононенко П. П. Українська література : підручник / П. П. Кононенко, М. І. Дубина, І. О. Ладоня. – К., 1993. – С. 379-396.

Куриліна О. В. Олександр Довженко (1894-1956) / О. В. Куриліна, Г. І. Земляна // Куриліна О. В. Українська література : довід. для абітурієнтів та школярів загальноосвіт. навч. закл. / О. В. Куриліна, Г. І. Земляна. – Кам'янець-Подільський, 2004. – С. 290-297.

Олександр Довженко // Дивосвіт "Веселки" : антол. л-ри для дітей та юнацтва : в 3 т. Т. 2. – К., 2005. – С. 62-63.

Олександр Довженко (1894-1956) // Історія української літератури XX ст. : Кн. 2. : Друга половина XX ст. / за ред. чл.-кор. НАН України В. Г. Дончика. – К., 1998. – С. 218-227.

Олександр Довженко (1894-1956) // Усі українські письменники / упоряд. Ю. І. Хізова, В. В. Щоголева. – Х., 2005. – С. 200-204.

Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення у 2014 році 120-річчя від дня народження Олександра Довженка : розпорядження Кабінету Міністрів України, 20 берез. 2013 р. // Урядовий кур'єр. – 2013. – 3 квіт. – Орієнтир. – 2013. – № 62. – С. 14.

Тримбач С. Довженко – це наше майже все / С. Тримбач // Україна Incognita / за ред. Л. Івшиної. – К., 2002. – С. 318-322.

* * *

Біографія: Олександр Довженко [Електронний ресурс] // Parta.ua : [всеукр. освіт. портал]. – Режим доступу: http://www.parta.com.ua/ukr/stories/writers/13/, вільний (17.01.14). – Назва з екрану.

Джов Олександр: життя та творчість [Електронний ресурс] // Бібліотека української літератури : [сайт]. – Режим доступу:http://www.ukrlib.com.ua/bio/printout.php?id=61, вільний (17.01.14). – Назва з екрану.

Олександр Довженко [Електронний ресурс] // Мистецька сторінка : [сайт]. – Режим доступу: http://storinka-m.kiev.ua/user_page.php?u_id=3326, вільний (17.01.14). – Назва з екрану.

Олександр Довженко – майстер алегорії кіно [Електронний ресурс] // Ukraine-IN: цікаве про Україну : [сайт]. – Режим доступу: вільний (17.01.14). – Назва з екрану.

Перший поет кіно Олександр Довженко [Електронний ресурс] // Osvita.ua: укр. л-ра : [сайт]. – Режим доступу:http://osvita.ua/vnz/reports/ukr_lit/15408/, вільний (17.01.14). – Назва з екрану.

Розвиток кіномистецтва. Олександр Довженко і його культурна спадщина [Електронний ресурс] // Культура України : [сайт]. – Режим доступу: вільний (17.01.14). – Назва з екрану.