background

0606

Як Юлій Цезар запровадив високосний рік // Юннат. – 2024. – № 2. – С. 3.

Високосні роки здавна мають погану славу: від них чекають неприємностей, хвороб, землетрусів, повеней та воєн. Такі роки відбуваються кожні чотири роки. Останній був у 2020-му, а наступний буде в 2028 році.

Що це за рік і звідки він узявся? Чому його назвали «високосним»? Які ще календарні реформи відбувались в історії людства? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете, прочитавши статтю.

0303

Що? Де? Коли? Або запитання в картинках // Веселі уроки. – 2024. – № 1-2. – С. 10.

Вважається, що газони вперше з’явились у феодальній Європі довкола замків. Навіщо вони знадобились феодалам?

За легендою, із давньогрецьким драматургом Есхілом стався нещасний випадок, коли йому на голову впало щось, що випустив із кігтів орел. Що ж то було?

Кому з учених вдалося розгледіти людину наскрізь? Спробуйте перевірити свою ерудицію та відповісти на ці та інші запитання в картинках.

0404

Що за диво? – Моноліти! // Веселі уроки. – 2024. – № 1-2. – С. 14-15.

Іхня назва походить від грецьких слів «монос» – один, єдиний і «літос» – камінь. Моноліт – це геологічне утворення, що є цілою кам’яною брилою. Але слід зазначити, що монолітами називають також і висічені з суцільного каменю споруди або його частини, наприклад, пам’ятники. Читайте статтю та дізнавайтеся більше інформації про найбільші та найцікавіші моноліти планети.

0101

Бойові велетні // Веселі уроки. – 2024. ‒ № 1-2. ‒ С. 30-31.

Слон, як відомо, тварина потужна і витривала. У Стародавній Індії люди їх приручали з метою використання в роботі і на полюванні. Але в якийсь момент у них виникла необхідність у потужній бойовій силі – треба було тягнути вантажі в далекі походи, пересуватися з певною швидкістю, придушувати супротивника напором. І вони подумали, чому б не використовувати з цією метою слонів? Адже ці тварини володіли всім необхідним набором бойових якостей: міццю, масивністю, швидкістю, слухняністю, і навіть розумом. Більше цікавої інформації про слонів шукайте в статті.

0808

Весь час втомлююсь: причини та методи боротьби // Юннат. – 2024. – № 1. – С. 3.

Відчуття втоми, розгубленості, безсилля, на жаль, знайоме багатьом. Йдеться саме про втому, яка настає навіть від помірних зусиль чи навантажень і заважає в буденному житті. Значна втомлюваність може мати низку причин, тому і заходи з покращення стану існують різні. Відомий навіть так званий синдром хронічної втоми, та для нього немає ефективного лікування. Про причини постійної втоми дізнавайтеся на сторінках газети «Юннат».