background

   Перельман Я. І. Жива математика : мат. розповіді та головоломки / Яків Перельман. – Київ : КМ-БУКС, 2016. – 174 с. : іл.

 

    Книга містить понад сотню різноманітних математичних задач і головоломок, для розв’язання яких читачеві достатньо знайомства з елементарною арифметикою і початковою геометрією. Лише незначна частина завдань вимагає вміння складати і розв’язувати прості рівняння. Подібні завдання, подані переважно у вигляді захопливих розповідей, легко читаються, добре розвивають логічне мислення та пам’ять.  Для учнів загальноосвітніх навчальних закладів та всіх, хто полюбляє цікаво і з користю проводити час дозвілля.

   Вітлі А. Історія живопису / Абігайл Вітлі ; мал. У. Мейєра та І. Макні. – Київ : ОСМА, 2015. – 95 с. : іл., репрод. – На обкл. авт. не зазнач.

 

    Яскрава книжка з цікавими малюнками Уве Мейєра та Іана Макні цікаво і дотепно розповість про зародження та становлення живопису. Це історія, яка починається з давніх-давен і продовжується до наших днів. Ви матимете змогу зазирнути в печери з дивовижними малюнками прадавніх художників, в палаци і піраміди давнього Єгипту, де складний настінний розпис виконували тисячі ремісників, побувати у Стародавній Греції і Стародавньому Римі, де працювали митці, які залишили людству безсмертні витвори мистецтва. Через буремні і темні часи середньовіччя вийдете на простір Відродження з його творчим і науковим злетом, відкриттями й шедеврами. Наприкінці цієї захопливої мандрівки ви опинитесь у сучасній художній майстерні, де побачите, як можна виготовляти твори мистецтва за допомогою новітніх технічних засобів.

  Для широкого читацького загалу.

    Ушкалов Л. В. Що таке українська література : есеї / Леонід Ушкалов ; обкл. Т. Омельченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 348 с.

 

   До книги ввійшли 45 есеїв, які вперше побачили світ у 2012–2013 роках на шпальтах газети «Україна молода», в рубриці «Уроки літератури від Леоніда Ушкалова». У них автор розглядає цілу низку понять, важливих для кожної людини: щастя, свобода, любов, правда, поезія, самотність... А героями есеїв є і добре відомі всім класики, зокрема Сковорода, Квітка-Основ’яненко, Шевченко, Гоголь, Драгоманов, Франко, Леся Українка, Кобилянська, Винниченко, Хвильовий, Йогансен, Маланюк, Довженко, Яновський, і куди менше знані автори: Кримський, Шпол, Буревій, Чернов, Теліга, Лівицька-Холодна й інші. Написані в яскравій публіцистичній манері, ці «уроки» незаперечно свідчать про одне: українська літературна традиція від давнини до сьогодні – багата, барвиста і надзвичайно цікава. Для широкого кола читачів.

   Андрухович С. Ю. Сузір'я Курки / Софія Андрухович ; іл. М. Прохасько ; фот. О. Субач. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 47 с. : іл., фот. – (Напиши мені книжку).

 

    У книзі «Сузір’я Курки» головна героїня – старенька бабуся Марія, яка живе високо в горах зі своєю улюбленою куркою Марічкою. Марія не припиняє з широко розплющеними очима дивуватись із цього світу і щодня відкриває для себе щось нове. Заради своїх друзів, дідусів Кулінського і Зелінського, Марія долає власні страхи і вирушає до темного лісу, в якому водяться кабанюки з крученими хвостами, ведмеді, які іклами розгризають скелі, а кігтями перетинають стовбури сосон, та інші чудовиська. На Марію з Марічкою в лісі чекають небезпеки, несподіванки, відкриття і справжні пригоди. Виявляється, що в лісових хатинках не завжди живуть лихі істоти, і що діти бувають хоробрішими й відповідальнішими від дорослих, і що навіть для літньої людини щось постійно трапляється вперше.  
    Для читачів молодшого шкільного віку.

   Лильо І. М. Львівська кухня / Ігор Лильо ; худож.-оформлювач Л. А. Бейгер ; передм. В. М. Поліщука ; фот. Н. Кошель [та ін.]. – Харків : Факт, 2016. – 253 с. : фотоіл., портр.

 

    Львівська кухня – як складова частина галицької – це напрочуд дивна суміш української, польської, єврейської, вірменської традицій, яку акуратні та педантичні австрійці приправили запаморочливими ароматами Середземно­мор’я і впорядкували та класифікували. Тому ця кухня – неповторна. Але по­при свою витонченість та оригінальність, львівська кухня і далі намагається опиратись на місцеві продукти, традиції та історичну пам’ять. Ось чому ця книжка лише на перший погляд присвячена кухні – одному з найважливіших аспектів львівської історії. Насправді, вона набагато цікавіша і змістовніша. Відомий знавець міста Лева – Ігор Лильо, за допомогою головного редактора журналу «Егоїст», керівника гастрономічних проектів Клубу галицької кухні Всеволода Поліщука, поєднав історії з життя відомих людей давнього Львова та Галичини з притаманними саме для їхнього характеру рецептами страв. Рецепти ці передавалися у львівських родинах з покоління в покоління, і сучасні господині охоче за ними готують. Видання розраховане на широке коло читачів.