background

Руменко Т. Дім / Тетяна Руменко ; іл. К. Климик ; дизайн О. Чечина. – Павлоград : Мушля, 2023. – 44, 44 с. зустріч. паг. : іл.

"Дім" – історія-нагадування про дивовижні вчинки кожного українця. Придивіться лишень: ось наша країна. Одного дня вона перетворилася на звичайнісінький маленький будинок. А онде шкутильгають потворні монстри. Вони надумали знищити нашу країну-дім. Чи здійсняться підступні наміри лиходіїв? Як гадаєте? Звісно, що ні! Зараз у ваших руках історія численних геройських учинків – наших із вами вчинків, які ведуть до перемоги у війні світла над темрявою.

Для читачів дошкільного та молодшого шкільного віку.

Журенко О. Від Змія до Мачухи : україн. вірування в міфах і казках / Ольга Журенко ; іл. О. Черкун. – Харків : Основа, 2023. – 80 с. : іл. – Бібліогр.: с. 80.

Книга містить 28 ілюстрованих оповідань про давні українські вірування, зокрема образи-символи, героїв демонології, тотеми, героїв казок та міфів. На сторінках цієї книжки ви знайдете історії про персонажів казок та міфів: Змія Горинича, Кощія, Бабу-Ягу, Котигорошка, Івасика-Телесика, Лісовика, Домовика, Водяника, Русалок та ін. Книга навчить "розшифрувати" давно відомі образи та символи, цінувати історію свого народу, пишатися його мудрістю, багатющою уявою, шанобливим ставленням до природи, силою, мужністю, винахідливістю.

Для читачів дошкільного та молодшого шкільного віку.

Карп'юк В. І. Олекса Довбуш. Кров опиря : пригод. повість / Василь Карп'юк ; авт. обкл. та іл. Н. Кудляк. – Брустури : Дискурсус, 2023. – 127 с. : іл.

Прабатько зла Арідник відправляє кажана-опиря, щоб той відшукав таємний сховок Олекси Довбуша і вразив опришка. Але кажан летить на запах крові й помилково кусає Олексину сестру Параску, маму Павлика. Жінка ризикує загинути або стати опирицею. Врятувати її можуть лише ліки на основі крові іншого опиря. Щоб її роздобути, Павлик вирушає аж у Трансильванію. Та чи вдасться хлопцеві досягнути бажаного? Що змусить Олексу Довбуша вийти зі свого сховку, і як він поведеться із паном Владзем? Гов, а хто такий пан Владзьо?

Для читачів молодшого шкільного віку.

Морозенко М. М. Наші звичаї і традиції / Марія Морозенко ; [худож. А. Банкулова ; дизайнерка обкл. Н. Абраменкова]. – Київ : Іріо, 2023. – 207 с. : іл. – Бібліогр.: с. 206-207.

Що таке калита, що вона символізує та хто повинен її готувати? Які є старовинні ритуали на новосілля і що таке досвітки та пострижини? Хто така повитуха? Як відбувається обряд "продавання своєї дитини"? Хто такі Купало й Морена? Що таке очіпок і намітка? Що означає "водити Куста"? Що таке толока, шарварок, супряга? Авторка розповідає про цікаві звичаї наших пращурів та наводить приклади не дуже відомих нюансів обрядовості. А ще подає інформацію про обрядові страви, побутові традиції, обереги та календарний цикл свят.

Для читачів молодшого та середнього шкільного віку.

Кирилова В. Балет. Перший пірует Стефанії / Валентина Кирилова ; намал. У. Решетуха. – Київ : Моя книжкова полиця, 2023. – 175 с. : іл. – (Круті знання для пізнання).

З чого починається балет? Які асоціації викликає? Як готуються балерини до вистав? Розгорнувши цю книжку, ти пірнаєш за лаштунки балетного мистецтва, щоб разом зі Стефою пройти шлях до першого піруету на сцені. Дізнаєшся, як обирати та готувати пуанти, як українка долучилася до створення пачки, які українські композитори стали творцями світових вистав. Стефанія напевно знає, що хоче стати примою театрів, а для цього потрібно стільки всього опанувати. Батмани, па-де-де, фуете, адажіо, пліє – це лише маленька частинка знань. То як, підіймаємо завісу?

Для читачів середнього та старшого шкільного віку.