background
"Книжкова ніч Гаррі Поттера" втретє пройшла в Черкасах

«Гоґвортс-експрес», із запізненням у рік, нарешті прибув до Черкаської обласної бібліотеки для дітей і доправив-таки поттероманів у світ магії! «Книжкова ніч Гаррі Поттера» вже втретє відбулася в Черкасах і зібрала близько 130 охочих почаклувати. Нікому не треба пояснювати, чому саме ми не змогли долучитися до міжнародної акції від британського видавництва «Блумсбері» 24 лютого 2022 року (саме на цю дату подія була запланована). Однак затримка «Магічного транспорту» – так звучала назва теми «Книжкової ночі...» цього разу – не зіпсувала свята. Усе відбулося саме так, як звикли ми й наші читачі: яскраво, атмосферно, масштабно й по-справжньому чарівно.

За 3 години дійства учасники віком від 5 до 17 років встигли відвідати 9 локацій, розміщених на трьох поверхах книгозбірні. У «Забороненому лісі» причаївся тестрал, видимий тільки тим, хто бачив смерть (утім, це стосується лише героїв книги, нашим відвідувачам він із задоволенням показався й так) і шифр з іменами персонажів. У «Магічній майстерні» кожен міг виготовити для себе сувенірну мітлу або жабку – вірного супутника чарівників, а на локації «Чаклунський арт» – паперовий пакетик для своїх поробок. А ще тут всім охочим пропонували отримати на щічку або руку малюнок із символікою магічної франшизи.

«Площа Гріммо, 12» виявилася квест-кімнатою, вихід із якої гравцям довелося шукати серед речей стародавнього й чистокровного роду Блеків. Сина ж цього сімейства – хрещеного батька Гаррі Сіріуса – поттеромани мали врятувати в «Міністерстві магії». Цікаво, що потрапити у «Відділ таємниць» цієї могутньої урядової в чарівному світі організації можна були виключно через червону телефонну будку, здійснивши справжній телефонний дзвінок.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg

 

Розім’ятися, пострибати, випробувати швидкість реакції, зосередженість і влучність дітям і підліткам пропонували на «Уроці з явлення» – чаклунського вміння з’являтися й зникати просто в повітрі. Тут гравці й потанцювали, і паперові літачки позапускали, і взяли участь у складній естафеті, ще й галеони заробили. До слова, ігрову валюту можна було отримати на всіх локаціях, крім майстер-класів, і витратити в крамничці «Відьмацькі витівки Візлів». Традиційний ярмарок мав в асортименті тематичний хенд-мейд, смаколики, портрети улюблених героїв, виконані на різних матеріалах і в різних техніках, фанатські прикраси й чимало інших, життєво необхідних поттероманам, речей. Ось де точно побували всі присутні на святі! І товари розкупили з неймовірною, майже чарівною, швидкістю.

Прибув до бібліотеки й «Гоґвортс-експрес». Охочі могли заробити в інтелектуальних  іграх і вікторинах квиток на цей поїзд і посидіти в його купе. А ще – розгорнути картонні скриньки з-під шоколадних жабок і знайти всередині картки найвідоміших магів в історії. Також головоломки й інші завдання для розуму мали виконати відвідувачі «Будинку Дурслів». Та й на станції «Практична магія» гравцям знадобилися фантазія й кмітливість: кілька обраних серед дітей художників малювали загадані предмети й істот із «Гаррі Поттера» електронним олівцем просто в повітрі, а товариші по команді мали розпізнати намальоване за контуром на планшеті. Непросте завдання, навіть коли художники справді вміють давати раду з пензлями!

Насамкінець діти і їхні батьки могли зробити кілька пам’ятних світлин на центральній фотозоні у вестибюлі бібліотеки. Цього разу вона відтворювала блакитний летючий форд містера Візлі, на якому Гаррі з Роном у другій книзі так невдало в’їхали у Войовничу вербу. У нас гілки дерева не билися з охочими сфотографуватися (мабуть, Криволапик натиснув потаємну гілочку), тому власний фотопортрет кожен отримав цілком безпечно. А разом із ним – море позитивних вражень, якими діти й батьки вже поділилися з бібліотекарями. Сподіваємося, що ця вечірка була не останньою, і в майбутньому ми ще не раз вирушимо з читачами у світ Гаррі Поттера.

 

image013.jpg image014.jpg image015.jpg image016.jpg image017.jpg image018.jpg image019.jpg image020.jpg image021.jpg image022.jpg image023.jpg image024.jpg image025.jpg image026.jpg image027.jpg image028.jpg