background

14 жовтня славне багатьма святами. Це і День козацтва, і Покрова Пресвятої Богородиці, і, звісно ж, День захисників і захисниць України. Тобто день вдячності. Безмежної й щирої, усім, хто, незалежно від статі, має лицарський дух, мужність і хист взяти до рук зброю, хто знає, за що стоїть, і заради кого виборює волю. Ми всі молимося. Щоб наші сучасні лицарі повернулися живими, і не маємо достатньо слів, аби висловити всю шану їхньому щоденному подвигу. Тож просто вітаємо! І чекаємо.

А ще – не перестаємо розвиватися й вивчати національну історію, адже в минулому України чимало славетних перемог, у тому числі й над сьогоднішнім ворогом. Чудове підґрунтя для близької майбутньої перемоги, чи не так? Пропонуємо й нашим читачам долучитися до цієї справи й дізнатися більше про досягнення українських захисників і захисниць попередніх століть.

До вашої уваги – свіжа попереджувальна довідка до 530-річчя українського козацтва «Лицарі українських степів» на сайті Черкаської обласної бібліотеки для дітей (розділ «Бібліотечному фахівцю», рубрика «Бібліографічні матеріали»). Довідка виконана у вигляді інтерактивного плакату. Натискаючи на відповідні заголовки на ньому, ви з’ясуєте етимологію слова «козак» і передумови виникнення цього особливого суспільного стану, прочитаєте про устрій запорізького війська, його найвідоміших персоналій, звичаї, світогляд і символіку, вирушите у віртуальну екскурсію Січчю. Також автори матеріалу пропонують вам список літератури для поглиблення знань із теми, розповідають про з’яви козаків у витворах мистецтва, їх зв’язок із Черкащиною, про сучасних козаків і їхні подвиги.

Юним читачам будуть також цікаві тематичні інтелектуальні розваги, присвячені як українським традиціям загалом, так і воїнству зокрема. На «Ігровому майданчику» сайту в рубриці «Українознавство» великий вибір цікавих ігор. З нового – вікторина «Славетні козаки».