background
Обласне дитяче свято «Україна – це ми!»

Обласне дитяче свято «Україна – це ми!», організоване Черкаською обласною бібліотекою для дітей спільно із Черкаським обласним краєзнавчим музеєм, стало подарунком для переможці відразу чотирьох творчих конкурсів, що відбувалися впродовж року. Розважитися, дізнатися багато нового про історію України й отримати заслужені призи змогли переможці обласного краєзнавчого конкурсу «Черкаський пазл на карті України», обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Незалежна і єдина – моя Україна», обласного етапу Всеукраїнського літературного конкурсу «Творчі канікули – 2021» та обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання – 2021».

Захід проходив у переддень 30-ї річниці незалежності України, тож нам здалося правильним присвятити ігрову частину свята минувщині, відомим особистостям і досягненням нашої держави. Водночас, більшість нагороджуваних дітей не просто так вважаються книголюбами – успіх юним письменникам і краєзнавцям принесла не в останню чергу любов до читання. Тому історичну тематику ми пов’язали з літературою – зокрема, творами лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, прозаїка й поета Володимира Рутківського. Його книжки містять чимало такого, про що конче хотілося б згадати й поговорити напередодні Дня Незалежності України. У «Сторожовій заставі» цей сучасний класик, улюбленець дітей і підлітків відправляє головного героя в Х століття – епоху билинних богатирів і Київської Русі. «Сині води» – це вже початок існування Великого князівства Литовського, перші згадки про Черкаси й переможна для українців ХIV століття битва проти загарбників. Тетралогія «Джури» переносить уяву читачів ще на століття пізніше – до витоків козацтва, звитяжних бійців за волю, потайних і розумних характерників. Навіть у казкових повістях про Бухтика й Щирика є натяки на історію, хоч і йдеться вже про історію вірувань наших пращурів.

Куточки світу, дбайливо описаного Володимиром Рутківським, були втілені в 7 локаціях, що працювали на двох поверхах бібліотеки. Так, на локації «Сторожова застава» можна було пограти в богатирські ігри, перетягуючи канат і змагаючись у силі на руках, а ще повідгадувати загадки, пов’язані з однойменною книгою й фільмом, поспілкуватися з волхвом, роль якого переконливо зіграв режисер Олександр Бондаренко, і знайти Камінь сили. На локації «Літописці» майстер-клас із давньоруської каліграфії провела фахівець Черкаського обласного краєзнавчого музею Тамара Кургіна-Коваленко.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg

У «Козацькому курені» за мотивами тетралогії «Джури козака Швайки» учасники розв’язували козацькі шифри, пригадували ієрархію чинів у запорізькому війську й одягали шаровари на швидкість. У «Ремісничій майстерні» можна було власноруч виготовити синьо-жовті браслети зі стрічок й оздобити підкову на щастя. «Змієва печера» зустрічала дітей маленьким Щириком і його грізним батьком-змієм, а ще, звісно, кількома нескладними й веселими розвагами.

Щоб дізнатися чимало цікавого про заснування обласного центру та найбільш значущі міські будівлі минулого, варто було відвідати локацію «Черкаси історичні». Розмову про минуле провадив історик і краєзнавець Сергій Ганницький. А поруч чекала локація «Назад у майбутнє», де на інтерактивній дошці можна було пограти в ігри за історією України. До слова, усі електронні розваги й зараз доступні нашим читачам на «Ігровому майданчику» бібліотечного сайту в розділі «Українознавство». Книголюби також можуть перевірити себе в розділі «Літературні ігри» й рубриці «Ігри за творчістю Володимира Рутківського» зокрема.

 

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg

Після насиченої прогулянки бібліотекою на гостей чекала урочиста церемонія нагородження. Переможців привітали члени журі й спеціалісти, які могли належним чином оцінити творчі роботи дітей: історик і краєзнавець Сергій Ганницький; художник-оформлювач Черкаської обласної бібліотеки для дітей Катерина Огороднікова; поетеса, перекладачка, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Ганна Клименко; директор Черкаської обласної бібліотеки для дітей Лідія Ушакова.

Присутні переглянули відеопрезентації найкращих робіт, надісланих на обласний краєзнавчий конкурс «Черкаський пазл на карті України» та на обласний етап Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Незалежна і єдина – моя Україна». І, звісно, отримали заслужені призи – фарби й альбоми (юним художникам), чашки із картою Черкаської області (майбутнім краєзнавцям) та, звісно, сучасні популярні книжки. Ми щиро сподіваємося, що свято припало до смаку всім гостям. І запрошуємо читачів до участі в майбутніх бібліотечних конкурсах, адже це прекрасна можливість для саморозвитку, тренування ерудиції, творчого мислення. А ще – привід для бібліотеки створити для вас ще одне насичене і яскраве свято, яке всім причетним запам’ятається надовго.

 

018.jpg 019.jpg 020.jpg 021.jpg 022.jpg 023.jpg 024.jpg 025.jpg 026.jpg 027.jpg 028.jpg 029.jpg