background
Великдень – 2021 у Черкаській обласній бібліотеці для дітей

Пізнати українські традиції відзначення Воскресіння Христового із книг та бесід, власноруч навчитися робити обов’язкові до нього писанки й симпатичний декор, надихнутися красивим прикладом і пройнятися відповідним настроєм – усе це можливо як безпосередньо в читальні, так і вдома, завдяки онлайн-продуктам. Черкаська обласна бібліотека для дітей допомагає користувачам підготуватися до Великодня й більше дізнатися про національну обрядовість.

Основною окрасою великоднього кошика, крім паски, звісно ж, є крашанки й писанки. Важливо братися до розпису з добрими думками й відкритим серцем, щоб взяти потім різнокольорові яйця до церкви й поставити їх на сімейний стіл. Спеціально для вас ми відзняли оригінальний майстер-клас із виготовлення «космічних» крашанок. Вам знадобляться кілька звичайних харчових барвників, серветок і вушних паличок. Далі – справа тільки за вашою фантазією. Кілька кольорових крапочок – і вигадливі візерунки вам забезпечені! Переглянути відео можна на «Ігровому майданчику» сайту в рубриці «Зроби сам». До речі, підказки щодо рецепту пасочок у нас також є в онлайн-форматі. Щоправда, вони жартівливі й мають форму гри. Ідеться про пазл-загадку «Великодня паска онлайн» у рубриці «Кулінарія» на тому ж «Ігровому майданчику».

Дітлахи охоче виготовляють і такі «писанки», що збережуться надовго й милуватимуть око не один рік. Звісно, зі свіжим яйцем це зробити складно. Зате з іншими простими матеріалами, доступними найменшим нашим читачам, цілком можливо! Так, відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів запропонував учням 2-А класу Першої міської гімназії писанковий майстер-клас «Кольоровий Великдень». Малеча брала картонну основу у вигляді яйця, змащувала її клеєм і викладала візерунки зі скручених кольорових серветок. Вийшли цілком симпатичні неїстівні оздоби.

Ще одну техніку виготовлення великоднього декору учні 2-А опанували під час майстер-класу «Розмалюй писанку, розмалюй» у відділі масової роботи та естетичного виховання. Діти робили гарненькі тематичні аплікації, поєднуючи клеєння й розмальовування.

До слова, ідеї святкового декору в онлайн-форматі ми також раді вам запропонувати. Перегляньте майстер-клас із виготовлення великоднього кролика в рубриці «Зроби сам» на «Ігровому майданчику» бібліотечного сайту.

Розширити знання про українські великодні традиції учням 1-Б класу Першої міської гімназії запропонували у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів під час години народознавства «На Великдень сонце красується» в межах народознавчої світлиці з популяризації духовної спадщини «Джерельце». Бібліотекарка розповіла малюкам про те, який духовний зміст і ритуали має кожен день Страсного тижня, як споконвіку відбувається в українців святкування Великодня й що обов’язково треба робити після нього. Інформацію підкріплюють книги й періодика, представлені на тематичній поличці. Цього року, завдяки сприянню Українського інституту книги, добірку чудово доповнив твір Ольги Вірченко «Чарівний гачок».

Якщо вас цікавлять не лише українські великодні звичаї, а й те, як відзначають це свято за кордоном, зазирніть у рубрику «Календар подій» у віртуальному хабі «Навколо читання». Там представлено віртуальну презентацію «Великдень у різних країнах світу», підготовлену відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів. Костюмована хресна хода; квест із пошуку шоколадних яєць, прихованих великоднім кроликом; особлива мелодика й ритм церковних дзвонів; неповторна рецептура святкового хлібу – з додаванням меду, фруктів, безе й навіть баранини; танці й театральні вистави на вулицях, – і багато-багато іншого. Усе це – Великдень у Європі, Америці, Австралії. Кожна країна знає, як добре відсвяткувати важливу релігійну подію, деякі обряди потроху просотуються й у наш побут. А чом би й ні? Головне – правильній настрій і розуміння того, що саме відзначається й чому.   

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG