background
Переможці конкурсу "Черкаський пазл на карті України"

Добігло кінця складне багатоетапне змагання між юними патріотами з усіх чотирьох районів Черкащини! Ми нарешті готові повідомити, хто з 37 учасників обласного краєзнавчого конкурсу «Черкаський пазл на карті України» набрав найбільшу кількість балів за підсумками 5 турів. Не сумніваємося: ви таки будете здивовані, адже результати виявилися несподіваними навіть для нас!

Нагадаємо, що впродовж майже трьох місяців учні 5 – 8 класів виконували серію інтелектуальних і творчих завдань, що з’являлися на сторінці події у Фейсбуці кожні 2-3 тижні. Зокрема, діти й підлітки мали створити фотоколажі з архівних і сучасних фотографій; пройти 4-етапний краєзнавчий квіз в онлайн-форматі; зібрати усну народну творчість й авторські твори, що розповідають про їхню місцевість; зняти відеоекскурсію своєю малою батьківщиною; створити презентацію декоративно-прикладного мистецтва, ремесел і промислів рідного села / міста.

Обсяги їхньої роботи перевершили наші найсміливіші очікування! Учасники активно спілкувалися зі старожилами й відомими краянами, відвідували архіви, бібліотеки, музеї й музейні кімнати, брали інтерв’ю – на камеру й без неї, проводили детальну аналітичну роботу з Інтернет-джерелами й тематичною літературою, демонстрували нам власну творчість, проявляли креативність, наполегливість і щире бажання поділитися своєю любов’ю до рідної землі з усіма. Ми вражені нашими конкурсантами й запрошуємо вас розділити наш захват: у віртуальному хабі «Навколо читання» нещодавно з’явилася нова рубрика «Бібліотечні конкурси», на якій відтепер можна переглядати матеріали, надіслані на наші змагання. Наразі там уже викладені фотоколажі з І туру та інтерактивна карта з відеовізитівками міст і сіл області, укладена за підсумками IV туру. Також ви можете зіграти у краєзнавчий квіз із ІІ туру на «Ігровому майданчику» бібліотечного сайту (рубрика «Краєзнавство»).

Але хто ж став переможцем конкурсу «Черкаський пазл на карті України»? І місце здобули відразу троє учасників! Вони набрали однакову кількість балів – 61,5! Це:

Перепелиця Богдана та Ямковенко Олег із с. Старих Бабанів Уманського р-ну;

Рожнатовська Анна й Процюк Маріанна з м. Христинівки;

Притуляк Віталій із м. Умані.

ІІ місце одноосібно посіла Пономаренко Влада із смт Катеринополя.

ІІІ місце дістала Кравченко Діана із м. Золотоноші.

Також ми визначили додаткових лауреатів змагання, яких хочемо відзначити за високий рівень робіт. Усі вони – переможці в номінації «Віддані патріоти малої батьківщини». Це:

Бабій Яніна (с. Танське Уманського р-ну);

Баранова Дар’я та Данилюк Олег (м. Умань);

Добринь Іван (с. Гельмязів Золотоніського р-ну);

Друзяка Єлизавета (смт Драбів);

Осауленко Ніка (м. Шпола);

Панчук Максим (м. Умань);

Трофімов Ілля (м. Черкаси);

Федоренко Анастасія ( м. Кам’янка);

Шаповал Крістіна (м. Христинівка).

Повну таблицю результатів із розподілом балів за кожний етап ви можете переглянути тут.

Чимало часу пішло в організаторів на розгляд й оцінювання конкурсних робіт. Склад журі постійно розширювався, враховуючи специфіку окремих завдань і потребу в їх фаховому аналізі. Перший і третій тур оцінювали працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей:

  1. Завідувачка сектору краєзнавства інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки Валентина Корженевська.
  2. Головний методист науково-методичного відділу бібліотеки Ніна Червоняща.
  3. Редакторка науково-методичного відділу, незмінний дизайнер усієї презентаційної та рекламної продукції бібліотеки Тетяна Плєшакова.
  4. Завідувачка редакційно-видавничого сектору науково-методичного відділу бібліотеки Сусанна Хаустова.

У четвертому турі склад журі поповнився ще двома фахівцями. До нас доєдналися:

  1. Письменниця, лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка, керівник літературно-творчого гуртка «Пегасик» Черкаської обласної бібліотеки для дітей Олена Желєзняк.
  2. Керівник дитячої відеостудії «Соняшник» Черкаської обласної бібліотеки для дітей Роман Завгородній.

В останньому турі необхідним було залучення до суддівського складу фахівця з народного мистецтва й промислів, тож лави журі поповнилися ще одним учасником:

  1. Провідний методист відділу фольклору та етнографії Черкаського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Наталія Некраса.

Від щирого серця вітаємо переможців і захоплюємося вами! Урочисте нагородження й вручення призів ми плануємо провести в серпні, напередодні Дня Незалежності України. У якому форматі – вживу чи онлайн – відбудеться ця подія, поки що сказати не можемо: усе залежатиме від епідеміологічної ситуації. Але те, що всі отримають свої нагороди й будуть належним чином відзначені, обіцяємо.