background
Книзі "Собор Паризької Богоматері" – 190 років

Наскільки внутрішня краса відповідає зовнішній і чому буває такий разючий контраст між цими двома категоріями? Наскільки «злим» може бути кохання й на які злочини люди готові заради нього? І як сильно на взаємини та саме життя людей може впливати конкретне місце або архітектурна споруда? Відповіді на всі ці питання давалися в різних творах ще задовго до Віктора Гюго, однак він виніс їх на принципово новий рівень. Із книгою «Собор Паризької Богоматері» вже успішний на той час письменник зазнав оглушливого тріумфу. Його назвали «французьким Шекспіром», а його шедевр – першим французьким історичним романом.

Більше того, саме книга допомогла врятувати цей пам’ятник готичної архітектури від руйнації. Віктор Гюго постійно писав памфлети на тему захисту історико-культурних пам’яток і навіть упродовж багатьох років особисто входив до складу спеціальної комісії. Однак саме грандіозний успіх роману привернув увагу широкої громадськості до проблеми Нотр-Дам де Парі й надихнув його реставратора на блискучу роботу. Прикметно, що у 2019 році, після пожежі в соборі, цікавість до нього зробила книгу бестселером ще раз.

Чому роман так довго лишається на піку популярності, чому пережив століття й западає в серце назавжди, дізнавайтеся з нашого нового буктрейлера, присвяченого 190-річчю книги «Собор Паризької Богоматері». Відео доступне на сайті бібліотеки в розділі «Радимо прочитати» (рубрика «Книги-ювіляри – 2021») та на нашому YouTube-каналі.