background
Новий 2021 рік зустрічають у бібліотеці

Що б там не робилося у світі і як би сильно не лякали епідеміями та кризами людство, очікувати дива на Новий рік ми будемо, мабуть, усе одно. Адже коли, як не наприкінці грудня, сподіватися на казку, обирати подарунки й створювати довкола себе святкову атмосферу! Ось у цьому Черкаська обласна бібліотека для дітей завжди готова допомогти своїм читачам. Тож до новорічно-різдвяних святкувань провела для відвідувачів кілька тематичних заходів і підготувала низку пізнавальних і розважальних віртуальних продуктів, до яких можна звернутися з будь-якого ґаджету в зручний для себе час.

Зимові свята надихають вірити в казку, тож малеча залюбки поринає подумки в чарівні світи й щиро переживає за героїв. Для найменшої категорії користувачів працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів представили лялькові вистави «Новорічна пригода» й «Білохвостик і ялинка». Спектаклі переглянули учні 1-Б та 1-А класів Першої міської гімназії.

До речі, 1-А не обмежився театральною постановкою. Дітлахам випала нагода дізнатися чимало нового про основний символ зимових свят, що на нього натрапляємо майже в кожній оселі – про ялинку. Годинка-цікавинка «Звідки прийшла новорічна красуня» містила різнопланову інформацію: і про біологічні особливості цього деревця, і про екологічну шкоду, яку несе його масове вирубування, і про те, хто перший здогадався використовувати саме ялинку як атрибут свята. На малечу чекав також невеликий екскурс в історію ялинкових прикрас. Деякі декорації, на кшталт свічок або розфарбованих у золото яблук, сьогодні видаються нам старомодними. А між тим, сучасні гірлянди й скляні кулі з’явилися не так і давно. Якщо ця тема вас також інтригує, ви можете більше дізнатися з медіапрезентації «Новорічні дива: з історії новорічних іграшок», розміщеної в нашому віртуальному хабі «Навколо читання» (рубрика «Усілякі цікавинки»). Під час заходу ж маленьким читачам запропонували альтернативу ялинці – дідух, що свого часу мав для наших пращурів значно глибше значення, ніж для нас сьогодні має ялинка.

Традиції українців у плані прикрашання домівки й відзначення календарних подій – узагалі тема дуже багата. У цьому мали можливість переконатися учні 4-Б класу Першої міської гімназії під час години народознавства «Зима запросить всіх нас у танок», проведеної в межах народознавчої світлиці «Джерельце». Бібліотекар розповіла читачам про основні вітчизняні свята зимового циклу: День святої Катерини, святого Андрія Первозванного, святого Миколая, Маланки та Василя, а також, звісно, Різдво Христове й Водохреща. Діти дізналися про ворожіння на майбутній рік, традиційні українські вечорниці й молодіжні бешкети, символічне значення різдвяних страв і ритуали, пов’язані з їхнім виготовленням і споживанням, та чимало інших фактів.

Наші звичаї, безперечно, варті відтворення й наслідування, та це не означає, що новорічні й різдвяні традиції інших країн чимось гірші. Порівняти екзотику закордонних святкувань з українським різдвяним дозвіллям змогли учні 2-Б й 3-Б класів Першої міської гімназії впродовж пізнавальної години «Велика родина Санти». Учасники заходу подивувалися найрізноманітнішим дідам морозам, що навідують чемних дітлахів країн Європи, з’ясували, як зустрічали Новий рік у Месопотамії, Стародавньому Єгипті, Римі й на Русі, розібралися, де й чому в останні хвилини старого року треба їсти виноградини, голосно реготати, кидати вугілля в камін й гранат об стіну, обсипати себе й друзів кольоровою пудрою й ховати під подушку картинку з корабликом, на якому пливуть семеро чарівників.

Для читачів, які наразі не можуть відвідати бібліотеку, наша книгозбірня підготувала кілька ідей для веселого й змістовного дозвілля під час зимових канікул. З нагоди свят ви можете власноруч виготовити декоративну паперову ялинку й привітальну листівку з аплікацією для близьких людей. Підказки й ідеї піддивляйтеся в майстер-класах, розміщених у рубриці «Зроби сам» (розділ «Ігровий майданчик») на сайті бібліотеки й у рубриці «Творчі уроки» на нашому блозі.

«Ігровий майданчик» узагалі не дасть засумувати: до свят ми розробили для вас низку захопливих розваг. Тут можна зібрати пазли із зимовими картинками, знайти 10 відмінностей у різдвяних зображеннях, розгадати тематичний кросворд або перевірити свої знання українських традицій, пов’язаних із Різдвом.  

 

002.JPG 003.jpg 004.jpg 005.jpg