background

Мільйони загиблих українців, зруйновані родини, понівечені й зламані особистості, що не могли перенести бачені страхіття, – це підсумок штучного голоду, організованого керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932 – 1933 роках на території України. Нам лишився тільки незбувний жах і пам’ять про цей кошмарний злочин проти людяності й проти нації… А ще обов’язок – передавати цю пам’ять наступним поколінням, аби не допустити повторення найстрашніших сторінок національної історії. Тож до Дня пам’яті жертв голодоморів Черкаська обласна бібліотека для дітей провела для своїх читачів низку тематичних заходів.

Година пам’яті «Голодомор: душа болить і тане, мов свіча», підготовлений відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів, містив лаконічний фактологічний лікнеп із теми для учнів 6-Б класу Першої міської гімназії. Бібліотекар допомагала учасникам розібратися в передумовах та причинах трагедії; свідченнях журналістів і людей, які страждали в умовах голоду та терору; жахливій статистиці, підрахованій не так давно незаангажованими дослідниками. Матеріал, запропонований читачам, базувався на довідках, підготовлених Українським інститутом національної пам’яті, та якісних документальних кінострічках. Схоже інформаційне та емоційне наповнення мала також година пам'яті «Жорстокі миттєвості Голодомору», проведена відділом масової роботи та естетичного виховання для учнів 6-Б класу ЗОШ № 6.

Відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів презентував своїм користувачам книжкову виставку «Пам’ятаємо… 1932 – 1933». Переглянути літературні й довідкові видання з теми можуть усі читачі книгозбірні.

У віртуальному хабі «Навколо читання» опубліковано віртуальну презентацію «Голодомор 1932 – 1933». У ній можна знайти фактичні дані, статистику й карти поширення масового голоду. Матеріал містить інформацію про те, які регіони України постраждали найбільше, які саме дії злочинців призвели до невимовної трагедії. А також портрети й короткі біографії людей, які не дали себе знищити морально, й продовжили творити майбутнє нашої країни – лікарів, науковців, письменників, художників, журналістів, кінодраматургів, артистів. Гортайте сторінки, натискайте на зображення й читайте довідкові тексти, вміщені в презентацію.

 

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg