background

    «Війна – це коли за інтереси інших гинуть зовсім безвинні люди», – казав Вінстон Черчилль. І в цьому, мабуть, уся суть, бо ж страшно навіть уявити, скільки життів було загублено й поламано в горнилі Другої світової війни, що прокотилася майже всіма земними континентами кілька десятиліть тому. 22 червня ми відзначаємо вкрай сумну дату – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, адже саме в цей день на наших теренах розпочалася німецько-радянська війна. Пропонуємо вам переглянути інформацію про найкривавіший у світовій історії воєнний конфлікт та його перебіг на нашій землі у двох віртуальних матеріалах, підготовлених працівниками Черкаської обласної бібліотеки для дітей.

    До вашої уваги – інтерактивний плакат, що в лаконічній формі надасть вам основну довідкову й статистичну інформацію про Другу світову війну та містить архівні фото зруйнованого в той період Львова. Нагадуємо також, що на сайті бібліотеки є пазл-загадка «Ми пам’ятаємо 1939 – 1945», що допоможе в ігровій формі пояснити дітям, які збитки наносить державі й людям збройний конфлікт і які джерела бережуть пам’ять про трагічні події.

 

    Більш розгорнуті відомості для старших читачів містить відеопрезентація «Друга світова війна: український вимір». При її підготовці використано матеріали Українського інституту національної пам’яті – статистичні дані, хроніку окремих боїв, відомості про концентраційні табори й масові розстріли, вчинені окупантами, тощо. У презентації ви знайдете також старі світлини, уривки з документальних кінострічок та іншу важливу для розуміння цієї теми інформацію.