background
"Книжкова ніч Гаррі Поттера" в Черкасах

    Всесвітня акція для шанувальників саги Джоан Ролінґ, ініційована видавництвом «Блумсбері», відбулася в Черкаській обласній бібліотеці для дітей – уперше в нашому місті. До події долучилися близько 100 дітей і підлітків та з пів сотні батьків, представників влади, ЗМІ, закладів культури й освіти та просто дорослих поттероманів. Упродовж чотирьох годин у бібліотечному Гоґвортсі працювали 8 локацій з іграми, квестами, вікторинами, майстер-класами та 4 фотозони з атрибутами магічного світу.

 

    Учасники дійства могли вільно переміщатися між локаціями, вибираючи те, що подобається саме їм. Виконуючи ігрові завдання, діти заробляли спеціальні гроші – галеони, за які потім купляли сувеніри та смаколики в «Крамничці братів Візлів» та на спеціально облаштованій ятці. Серед їстівних товарів знайшлося місце цукеркам, оформленим як снитчі, кексам, драже «Берті Боттс», хрустким «Совласощам», солоним мітлам, солодким зіллям для гостроти розуму, успіху й романтичного настрою. У якості сувенірів можна було придбати фетрових сов, карликових пухнастиків, хенд-мейд будиночки Геґріда, брошки з портретами героїв та чимало інших яскравих речей.

    Виклики на кожній із локацій безпосередньо стосувалися книг й екранізацій пригод Хлопчика-Який-Вижив. Та найбільший акцент було зроблено на четвертій частині серії – «Гаррі Поттер і Келих вогню», адже саме це видання й, зокрема, Тричаклунський турнір видавництво «Блумсбері» обрало центральною темою цьогорічної «Книжкової ночі Гаррі Поттера». Варто зауважити, що у 2020 році в бібліотеках, книгарнях та школах усього світу ця акція пройшла вже вшосте, і щоразу основні організатори добирали для неї окреме змістове ядро (наприклад, минулого року акцент робили на кінострічці «Фантастичні звірі»).

    В атмосферу чаклунського змагання читачі потрапляли просто на вході – вони мали вкинути своє іменне запрошення, виписане їм у бібліотеці після реєстрації на нашому сайті, до Келиху вогню. Надалі кожен чемпіон Тричаклунського турніру проходив три завдання. У першому, згідно із замислом Джоан Ролінґ, сміливці мали якнайшвидше відібрати в дракона золоте яйце. У нас теж був свій величезний дракон, що ховався в Кімнаті казок і загрозливо гарчав. У напівмороці, сповненому лише відблисками полум’я на екрані, діти розшукували блискуче яйце за 1 хвилину. У другому завданні – у «Підводному світі» – гравці мали «трансфігурувати» різні предмети, перемалювавши одне зображення в інше; знайти літературних персонажів, вкрадених підступними русалками; обдарувати Доббі шкарпеткою, намацуючи його із зав’язаними очима (так діти звільняли ельфа-домовика від злого господаря). Третє завдання – «Лабіринт» – виявилося, як і в книзі, найбільш складним і моторошним. Чемпіони блукали між стелажами відділу зберігання та реставрації бібліотечних фондів, озброївшись лише ліхтарем і чарівними паличками. Там на них чекали дементор, сфінкс і павук (дехто з них навіть живий і майже справжній!), а ще чимало головоломних інтелектуальних завдань, пов’язаних із сюжетом.

 

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008_.jpg 009.jpg

    Повигравати м’язами й добряче розім’ятися поттеромани змогли на «Міжнародному турнірі з квідичу» – естафеті з мітлами. А ще – на локації «Зимовий бал», де спочатку був майстер-клас із вальсу, а пізніше, вже на завершення дійства, тренування з джайву й запальна дискотека. Серед інших майстер-класів була локація, де всі охочі навчалися виготовляти з підручних матеріалів чарівні палички, крихітні мітли, сов і подарункові еко-пакети.

    Ексклюзивною, ефектною й сучасною вийшла локація «Віртуальна магія». Найменші відвідувачі там насолоджувалися видовищем хімічних дослідів та фокусів із числами й різними речовинами. Старші ж учасники перевіряли пам’ять і знання творінь Джоан Ролінґ за допомогою онлайн-ігор на інтерактивній дошці. Упродовж усього маршруту книгоманів супроводжували атмосферні мелодії з фентезійних кінофільмів.

    З великим нетерпінням присутні чекали на дефіле в чаклунських образах і конкурс костюмів. Ще б пак! Адже представити своє магічне вбрання, мейкап, зачіски й аксесуари зголосилися понад 50 учасників! Щоправда, дехто з них, зрештою, так і не наважився вийти на сцену... Шоу для сміливців провів конферансьє, актор Черкаського академічного обласного театру ляльок і постійний друг бібліотеки Микола Король. А настрій і бойовий дух усім підняв учасник дитячої кіностудії «Соняшник», що працює в бібліотеці, Денис Кладко – він заспівав авторську пісню про наш Тричаклунський турнір. 13 переможців, визначених журі з чарівників, здобули за свою фантазію призи – настільні ігри, браслети із символікою «Поттеріани», набори фокусів, сувенірне мило тощо. Решта дітей у костюмах отримали заохочувальні подарунки – сувенірні медальйони з портретами різних героїв і героїнь книги.

    Підготовка до «Книжкової ночі Гаррі Поттера» тривала майже два місяці. За цей час бібліотекарі власноруч виготовили різні атрибути чаклунського світу для прибирання локацій і фотозон, пошили костюми (ведучі всіх ігор були в мантіях та чарівницьких капелюхах), продумали унікальні завдання для кожного пункту «Карти мародерів», за якою рухалися поттеромани. За відгуками читачів, ця подія пройшла вдало й була високо оцінена маленькими й дорослими учасниками. Деякі магічні предмети для фотографування користувачі бібліотеки можуть побачити в нас і досі, тож запрошуємо тих, хто не встиг на нашу акцію, зробити кілька ексклюзивних селфі. 

 

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg