background
Веброзвідка "Ми з майбутнього"

    76-ту річницю з Дня визволення Черкас – важливого для підготовки Корсунь-Шевченківської наступальної операції об’єкту – від нацистських окупантів відзначили 14 грудня жителі міста. Черкаська обласна бібліотека для дітей також не лишилася осторонь пам’ятної дати й запропонувала своїм читачам кілька різнопланових тематичних заходів.

    Кровопролитні бої за нашу малу батьківщину назавжди ввійшли в аннали Другої світової війни, адже не тільки мали стратегічне значення для подальшого наступу радянської армії на нацистських окупантів, а й позначилися великими людськими жертвами та прикладами героїзму як рядових вояків, так й офіцерів. Чимало відважних бійців залишили пам’ять про себе не лише в підручниках з історії, а й у майбутньому з такими труднощами відбитого міста: їхні імена носять понад два десятки вулиць Черкас. Саме про цих людей ішлося під час години пам’яті «У бронзі, в граніті, в серцях», проведеної у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів для учнів 4-А класу ЗОШ № 6. Бібліотекарі пояснювали дітям, чому вулиці Сержанта Жужоми, Онопрієнка, Генерала Коротєєва, Генерала Путейка, Тараскова, Вернигори, Лук’янова, Хоменка, Капітана Пилипенка та багатьох інших відважних воїнів названі саме так. Розповіді про мужні вчинки людей різних національностей, що не боялися віддати життя за волю й гідне майбутнє черкасців і їхніх дітей, глибоко вразили читачів. Тим більше, що буквально кожен район міста може похвалитися власним героєм і власною історією тих страшних часів.

    Студенти Черкаської медичної академії дізналися чимало подробиць не лише про участь Черкас у Другій світовій війні, а й загалом про сутність жахливої трагедії людства періоду 1939 – 1945 років. Для цих відвідувачів відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів підготував веброзвідку «Ми з майбутнього». Чимало фактичної інформації про бойові винаходи тієї доби (наприклад, шифрувальну машину «Енігма» та радянські штурмовики Іл-2), видатних розвідників (як-от Євген Березняк й Олексій Шаповалов, що порятували історичний центр Кракова від знищення), допомогу й подвиги українців у боях проти нацизму у Франції, Польщі, Японії, країнах Африки читачі зібрали самостійно, блукаючи різними кутками бібліотеки й скануючи спеціальні QR-коди. Ознайомлюючись із цікавими відомостями, учасники веброзвідки мали відповісти на пов’язані з кожною локацією запитання й заповнити кросворд. Захід ще більше урізноманітнив короткий майстер-клас із виготовлення зі стрічок емблеми загиблих на полях війни – червоного маку – й перегляд уривків із воєнних кінострічок.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG