background
Фольклорно-обрядове дійство в Черкаській дитячій бібліотеці

    Знайомство з лісовими й гірськими духами українського міфу, пошук 12 магічних артефактів, очищувальні ритуали й обрядові дійства з танцями та плетінням коси, а також отримання приємних і коштовних призів – саме таким став фінал обласного конкурсу патріотичних відеороликів у жанрі соціальної реклами #СиньоЖовтеКіно й обласного етапу Всеукраїнського дитячого конкурсу есе «Діти єднають Україну». 22 серпня на святі «Коріння наше – в Україні» в Черкаській обласній бібліотеці для дітей зібралися переможці цих двох змагань з усієї Черкаської області. Розваги й приємні миті отримання подарунків супроводжувалися ще й справжньою інтелектуальною баталією: у цей день також відбувся обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання».

    Переможницею останнього другий рік поспіль стала читачка Черкаської центральної міської бібліотеки для дітей Світлана Калашник – саме вона представлятиме нашу область на підсумковому етапі Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» в місті Одеса, що відбудеться вже на початку вересня. Право на цю поїздку далося фіналістці непросто, адже на найкращих читачів Черкащини чекали й письмове завдання, й тести на загальну ерудицію, й креативна електронна гра за класичними й сучасними літературними творами. А наприкінці троє учасників, що набрали впродовж обласного етапу найбільшу кількість балів, мали ще й презентувати улюблену книжку широкій аудиторії однолітків. Але ж і звання лідера читання неабияк важить, за нього на районних та місцевих етапах конкурсу боролися 423 дитини, і ще більше – брали участь у програмах літніх читань. Утім, усі учасники обласного рівня отримали заохочувальні нагороди. І, сподіваємося, надалі не опустять рук, адже вже зараз всі вони мають важливий і корисний у житті талант: обирати й читати хороші книжки.

002.jpg 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.jpg 009.jpg

    Поки конкурсанти «Лідера читання» боролися за перемогу, лауреати інших двох змагань весело й змістовно проводили час. Усі вони на кілька годин стали учасниками етнографічно-фольклористичної експедиції-дослідження «У пошуках магічних артефактів. Made in Ukraine». Почалося дійство з гри-квесту Черкаським міським дитячим парком. Там, серед дерев, кущів, гірок і гойдалок, причаїлися 12 духів природи: лісовик, хуха, блуд, русалка, мамун із богинкою, мавка, чугайстер, спориш, повітруля, вихровик, потерча й межівник. Юні науковці мали виконати низку завдань, аби роздобути ім’я цих істот, що багато століть тому, на думку наших пращурів, населяли гаї, степи, гірські печери й лісові водойми.

    Щоб зайти в парк і вийти з нього, діти домовлялися з лісовиком, читаючи йому шанобливе звертання й приносячи невеличку символічну пожертву (цукерку або печиво). До блуда вів лабіринт зі стрілок у літньому театрі. Чугайстрове ім’я потрібно було знайти в дуплі дерева, хухове – серед небесних тіл на карті зоряного неба, потерчаткове – у хмарі слів, виконаній у вигляді квітки. Русалки дозволяли пройти по своїй території лише тим, хто зміг розгадати три логічні загадки. Межівник вимагав розпізнати в низці предметів курячого бога. А ще дітлахи розв’язували ребуси, кросворди, правили вірш із помилками, розкодовували шифри тощо. 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG

    Здобуті в парку знання дуже знадобилися маленьким дослідникам надалі. Уже в Інтернет-центрі бібліотеки учасники експедиції мали зайти в комп’ютери, ввівши ім’я кожного духа як пароль. А потім – заповнити на кожного досьє й відповісти на контрольні запитання. Цю роботу перевіряв Головний дослідник українського фольклору, роль якого на деякий час приміряла одна з бібліотекарок. Доповнити знайдену інформацію можна було з книжок, представлених на тематичній книжковій виставці. У її центрі стояло видання Дари Корній «Чарівні істоти українського міфу», що й надихнуло авторів заходу на створення гри.

    Та наші дослідники не тільки читали про персонажів давніх народних вірувань, а й особисто познайомилися з деякими з них. Експедиція завершилася театралізованим дійством за участю Чугайстра, Русалки, Мавки та Блуда. Гумористична віршована сценка перейшла в розважальну програму. І вже за кілька миттєвостей гості бібліотеки плели косу зі стрічок на обрядовому колесі. Повторювали за Чугайстром танок навиворіт, перемінивши взуття на ногах, перевернувши власні аксесуари й елементи вбрання. Водили кривий танок (різновид хороводу) другим поверхом бібліотеки. Зав’язували одне одному браслети-обереги. Умивалися хрещенською водою й «відкривали» вхід у святковий зал, прилаштовуючи на належні місця роздобуті протягом експедиції артефакти.

018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG 022.JPG 023.JPG 024.JPG 025.JPG

    Кульмінацією свята, звісно, стала урочиста церемонія нагородження лауреатів усіх трьох конкурсів. Переможці конкурсу патріотичних відеороликів у жанрі соціальної реклами #СиньоЖовтеКіно в різних номінаціях отримали в подарунок веселі й пізнавальні настільні ігри українською мовою. Такі призи, напевне, сподобаються нагородженим, адже в них можна бавитися компаніями (створити насправді гідні ролики всім авторам допомагали знімальні групи з друзів). За третє й друге місця діти отримали сучасні навушники. А нагородою для авторів переможної роботи «Де твій Туган-ей» на чолі з Марією Мацапей стала екшен-камера. Усі призи для проєкту забезпечила компанія eKreative та особисто її лідер Віктор Євпак, який виступив не лише спонсором, а й членом фахового журі.

    Присутні в залі переглянули три найкращі відеоролики конкурсу. На адресу талановитих юних режисерів і сценаристів прозвучало чимало приємних слів. Привітати й нагородити переможців до бібліотеки прийшли шановні гості: учасниця журі, лінійна продюсерка телебачення філії ПАТ Національного суспільного телебачення України «Регіональна дирекція UA: Черкаси» Вікторія Сельова, а також член правління компанії «EKreative. Допомога» Павло Валенчук.

    Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, поетеса та перекладач Ганна Клименко стала учасницею журі відразу двох змагань: обласного етапу Всеукраїнського дитячого конкурсу «Діти єднають Україну» та обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання». Тож вона привітала авторів найкращих філософсько-патріотичних есе й вручила їм заслужені нагороди – цікаві актуальні книжки. Такий самий приз з рук директора Черкаської обласної бібліотеки для дітей отримали й лідери читання Черкаської області.

026.JPG 027.JPG 028.JPG 029.JPG 030.JPG 031.JPG 032.jpg 033.jpg