background

Свою нову прозову книжку про малюка з кукурудзяного качана презентував у бібліотеці відомий поет і прозаїк, гуморист, лауреат літературної премії ім. Остапа Вишні Іван Іванович Дубінін. Ознайомитися з казковим оповіданням «Кукудя, або Пригоди кукурудзяного хлопчика», послухати більш давні й, навпаки, ще не видані поезії в артистичному виконанні автора, поставити митцеві запитання пощастило учням 2-А й 2-Б класів Першої міської гімназії. Спілкування відбулося в межах циклу творчих зустрічей «Майстри пера Черкащини – дітям», організованих відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів.

«Кукудя» точно заінтригував потенційних маленьких читачів, адже Іван Іванович лише трошки подражнив їх зав’язкою своєї веселої історії. У книжці, присвяченій донькам письменника, йдеться про пригоди трьох дівчаток і їхнього нового знайомця – крихітного чоловічка, якого батько одного дня знайшов на власному городі серед качанів кукурудзи. Чудернацьке створіння активно вивчає світ, бавиться з подружками, їхніми іграшками та котом і мимохідь відкриває нам усі принади щасливого й безтурботного дитинства. Усі кумедні ситуації, в які встряє овочевий прибулець, немає сенсу переказувати – їх треба читати, особисто розділяючи здивування, захват і дзвінкий сміх головних героїв.

Власне, сонячна безтурботність, тепло й м’який гумор – «візитівка» поезій Івана Дубініна. У цьому малеча переконалася завдяки авторському декламуванню більш ранніх поезій зі збірок «День народження зуба», «Зозулька» та «Небо в калюжі». Важко не посміхатися, слухаючи про любов у дитячому садочку; авторські теорії, чому горобці стрибають, а не бігають, і як відрізніти хлопчика-горобчика від горобчаток-дівчаток; версії щодо походження котячої мови й наслідків проковтування вишневої кісточки. Трошки серйознішою видається розмова про те, що в кожного птаха свій голос, характер і життєва мета (на прикладі хитрунки зозулі) й таку індивідуальність має кожний присутній у бібліотечному залі малюк, який рано чи пізно вибиратиме свій професійний шлях. Та філософські бесіди довго не тривали: на зміну їм прийшли поезії Івна Дубініна з найсвіжішої, ще не опублікованої збірки «Беззуба жаба». Щоб зацікавити читачів своєю майбутньою книжкою, письменник і з неї зачитав кілька кумедних віршів.

Заради справедливості, варто зазначити, що постать майстра пера цікавила дітлахів не менше за його творчість. Івана Івановича буквально засипали питаннями про улюблений колір, книжки, родичів, професійні досягнення (літературний фах наш гість успішно поєднує з лікарською практикою), мандри. Письменник із задоволенням відповідав на питання, після чого роздав юним шанувальникам автографи й сфотографувався з ними на згадку.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG