background

    Спогади про розстріли й усі трагічні події на Майдані Незалежності в Києві зимою 2013 – 2014 років уже не такі гострі – їх притлумлює час, політика й особливості сучасної соціально-економічної ситуації в країні, про які просто неможливо не думати. Однак жодні обставини, які прийшли слідом за Революцією гідності, не можуть нівелювати подвиг людей, що боролися за свободу й право свого народу на раціональні рішення п’ять років тому. З нагоди Дня пам’яті героїв Небесної Сотні в бібліотеці, як і завжди, вистачало змістовних заходів і спілкування на важливі теми.

    Годину пам’яті «Відвага й мужність у пам’яті народній» для учнів 9-А класу СПШ № 17 організували у відділі масової роботи та естетичного виховання. До уваги підлітків були уривки з документальних кінострічок, журналістських розслідувань і репортажів, а також найбільш вдалих витворів містецтва. Кадри, слайди, вірші й представлені в записах пісні доповнювали розповідь бібліотекаря з новітньої історії нашої держави. Із читачами обговорювали деталізовану хроніку Революції гідності, що включала такі події, як побиття студентів і розгін мирних демонстрацій, скандальне голосування у Верховній Раді України, «Марш мільйона» (мітинг 8 грудня), Народне Віче проти «Диктаторських законів 16 січня», «Кривава Водохреща», перші смерті на вулиці Грушевського.

    Однак будь-яке явище найкраще сприймається крізь призму людських доль. Тож більша частина заходу була побудована навколо біографій, вчинків і трагічної загибелі героїв Майдану, які одержали численні державні нагороди посмертно. Так, серед портретних нарисів, які прозвучали з вуст бібліотекаря, були історії про Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Юрія Вербицького, Романа Сеника, Олександра Бадери, Максима Горошишина, а також уродженців і жителів Черкаської області – Андрія Саєнка, Віктора Чернеця, Віталія Смоленського, Андрія Черненка, які ввійшли до сумного списку Небесної Сотні. Хроніка їхнього патріотизму, діянь в ім’я Батьківщини не потребувала жодних доповнень і прикрас: знання біографій цих людей уже достатньо, щоб зрозуміти цінність їхньої жертви.

    Вечір-зустріч «Майдан. Війна. Болючі думи», підготовлений відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів, відвідали студенти Черкаської медичної академії. Він також розпочався з перегляду відеоматеріалів та обговорення з бібліотекарем доленосних подій на Майдані. Продовжила захід зустріч з особливим гостем – учасником Революції гідності, ветераном АТО Олегом Поляковим (позивний – Мокій). Простий вчитель історії в Корсунь-Шевченківському професійному коледжі, свого часу він не захотів пройти повз. Раз потрапивши на Євромайдан у розпал мирних акцій протесту, Олег Володимирович уже не зміг покинути нових товаришів і закоханих у красиву ідею студентів. Тож залишався в центрі подій до кінця, фільмуючи побутові сценки, розмови з іншими активістами та моменти боротьби різних сторін конфлікту. «Чим довше я перебував на Майдані, тим більше я розумів його доцільність. Адже таким чином ми хотіли висловити свою думку. А я просто не міг залишитись осторонь і не підтримати тих людей, які там стояли за нас, за нашу свободу».

    Олег Поляков розповів про силу духу тих сміливих українців, які повстали проти брехні, відстоюючи свою гідність. І хоча сам пройшов через це, намагався бути об’єктивним, не применшуючи й не прикрашаючи свою роль. Як фаховий історик і педагог наш гість намагався змалювати максимально повну картину того етапу державної історії. Відповідно, Олег Володимирович поділився думками щодо того, як Майдан змінив особисто його й людей навколо, які уроки він виніс для себе та яким бачить майбутнє України. Свої любительські відеозаписи з Майдану Незалежності він продемонстрував присутнім, аби вони побачили все на власні очі й могли зробити відповідні висновки.

    Особливістю зустрічі стало те, що Олег Поляков не перетворив її на монолог, а заохочував інших учасників заходу ділитися особистими враженнями й думками. Тож читачі активно висловлювалися й ставили гостю численні питання. Олег Володимирович із задоволенням відповідав і коментував. А наприкінці зустрічі зазначив, що боротьба триває й сьогодні, але наше суспільство, безперечно, вже здобуло право на зміни.

    Не оминули в бібліотеці увагою й найменших читачів: для них у відділі  обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів діяла експрес-поличка «Небесна Сотня на варті». Представлені книжки були переважно художніми й щедро ілюстрованими, у них складна тема викладена максимально делікатно й доступно для дітей.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG