background

     Феєричне завершення третього конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень» зібрало в приміщенні бібліотеки 31 читача з мм. Черкас, Сміли, Умані, Городищенського, Шполянського, Маньківського, Жашківського, Лисянського, Корсунь-Шевченківського, Чорнобаївського районів. Лауреати змагання віком від 6 до 15 років добряче розважилися в залах книгозбірні, отримали заслужені подарунки й особисто переконалися, що враження від цієї події бувають виключно позитивними.

     Щойно прибувши до читальні, переможці об’єдналися в 6 невеликих груп, залежно від віку й книжкових уподобань, і вирушили на пошуки пригод. Кожну команду маркували яскравою стрічкою певного кольору, а також наділяли маршрутним листком, аби вони могли рухатися локаціями бібліозустрічі «Фабрика вражень»: відкриваємо секретні файли». Розваги ми підготували для них найрізноманітніші – до організації захопливого дозвілля для дітей долучилися майже всі відділи бібліотеки. Так, у відділі масової роботи та естетичного виховання на переможців чекали дві локації: «Літературний гардероб» і «Книжчина майстерня». У «Гардеробі…» книголюби могли приміряти на себе образ літературного персонажа, як-от міфічного дракона, Омелька з російської народної казки «За щучим велінням», Незнайка, Шапокляк, Червоного Каптура, Пажа з «Попелюшки», універсального чаклуна, Лисички, Зайчика тощо. До їхніх послуг були елементи вбрання, аксесуари героїв і характерні декорації, на фоні яких так добре позувати. У «Майстерні…» ж кожен бажаючий міг навчитися виробляти яскраві й кумедні закладинки, покликані довше зберігати книгу новою й робити процес читання ще приємнішим.

     У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів можна було натрапити на локацію «Шоколадна фабрика», де мальовничо розташувався «солодкий» антураж. Намагаючись не відволікатися на бутафорські цукерки й переконливі на вигляд золоті квитки, книголюби розв’язували різноманітні ребуси, кросворди й розгадували загадки за сюжетом казки Роалда Дала «Чарлі і шоколадна фабрика». Для більшості нічого складного в цих завданнях не було, адже ця історія – в топі найпопулярніших книжок, на які цьогорічні конкурсанти готували огляди.

     Та безперечний лідер «Фабрики вражень. Перезавантаження» – бестселер Всеволода Нестайка «Дивовижні пригоди в лісовій школі», саме йому належить серце більшості маленьких фахових читачів. Тож однойменну локацію в Кімнаті казок найменші переможці відвідували з величезним ентузіазмом. Їхні очікування працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів виправдали на всі сто. Уроки з лісографії, мови й історії лісових мешканців пролетіли наче одна мить. А фізкультура в стилі Макака Макаковича дозволила розім’яти м’язи й зарядитися енергією для подальших звершень.

     Зовсім трошки в популярності серед рецензентів Нестайкові поступився Хлопчик-Який-Вижив із серії творів Джоан Ролінг. І якщо відгуки на історію Гаррі Поттера готували не всі, то на локацію «Welcomе to Hogwarts» кожен був готовий завітати чи не в перших рядах. Відповідальним за підготовку цієї кімнати був відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів. Магічна атмосфера вийшла дуже переконливою. Так само, як суто чаклунські випробування – ворожіння на рунах і хіромантія, виготовлення зілля дружби, погляд у Сито Спогадів, за яке правили уривки з кінофільмів про Гаррі. До слова, жодний челендж не минув для дітей без призів. І якщо на попередніх локаціях сміливців винагороджували шоколадними цукерками й льодяниками у формі ягід, то в «Гоґвортсі» можна було випити чаю-зілля в прикуску з желатиновими черв’ячками.

     У цьому ж відділі подбали про роботу станції «На піратських островах» за мотивами творів Жуля Верна й Роберта Стівенсона. Можливо, зараз пригодницькі повісті трохи менш популярні, аніж фентезі, але це не означає, що піратський реквізит і секрети морських вовків не здатні запалити вогонь у душах справжніх романтиків. Тому наші гості вивчали карти скарбів, розшифровували послання з пляшок і в’язали морські вузли не менш завзято, ніж чаклували.

     Як відомо, лицарі й герої не тільки борознили простори Середземного моря. Вистачало мужніх воїнів також в українських степах і за Дніпровими порогами. Саме їхнім подвигам і літературі про це було присвячено локацію «Книжкова Січ». Працівники інформаційно-бібліографічного відділу підготували для всіх зацікавлених факти про козаків, насичену програму козацьких розваг із примірянням шароварів і гарячий похідний куліш. «Родзинкою» імпровізованої Січі стали виправи зі зброєю від вихованців Черкаської школи бойового гопака. Із приладдям воїнів і їхніми нащадками всі охочі могли сфотографуватися.

     Тим часом в актовій залі працювало «Літературне закулісся», де режисер, керівник літературного театру «Задзеркалля», що працює в бібліотеці, Олександр Бондаренко давав майстер-клас з акторської майстерності. Завдання зображувати втілені емоції, розігрувати вигадані ситуації й працювати на сцені дозволили учасникам відчути себе більш розкутими, перевірити артистичний талант і повеселитися.

       Поки більшість лауреатів досліджували можливості бібліотечних локацій, десять щасливчиків, обраних дитячим журі, пройшли крутий майстер-клас від спонсорів конкурсу Львівської майстерні шоколаду в м. Черкасах. Незадоволених у цьому гурті точно не залишилось. Адже за одну годину діти пізнали чимало таємниць кондитерської майстерності; виробили ексклюзивні солодощі із шоколаду й різних смачних продуктів; попозували у фартухах, ковпаках і кумедному шоколадному гримі; поласували місцевими добрениками. А насамкінець отримали свої вироби на руки, разом із повітряними кульками й сертифікатами про участь у такому навчанні.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.jpg 009.jpg 010.JPG

     Після бібліозустрічі й солодкого майстер-класу настав час отримати заслужені призи. На урочистій церемонії на адресу талановитих книжкових відеорецензентів прозвучало чимало теплих слів. Своїми враженнями від першого досвіду серйозного суддівства й порадами переможцям поділилися члени дитячого журі з м. Черкас Дмитро Кучер, Юлія Волощук, Арсеній Стеценко, Ілля Євтушевський, Марія Мацапей. Привітати присутніх прийшла представник Депаратаменту культури та взаємозв’язків із громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації Тетяна Федченко (нагадаємо, що директор Департаменту Олександр Шабатін був головою фахового журі конкурсу); члени журі кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, поетеса та перекладач Ганна Клименко та радіоведучий, конферансьє, актор Черкаського академічного обласного театру ляльок Микола Король. Ще одна учасниця конкурсної комісії, режисер, ведуча, автор ідеї конкурсу Олександра Міщенко не лише висловила присутнім дітям і підліткам свій захват, а й відзначила особистого фаворита Станіслава Ракітіна спеціальним призом – серією книг Брендона Мулла «Звіродухи». Постійний член журі «Фабрики вражень», директор видавництва «Брама-Україна» Олександр Третяков також обрав фаворита – Назара Салія. Йому видавець презентував унікальне зібрання листів Тараса Шевченка та репродукцію однієї з ілюстрацій до книги «Кобзарик («За сонцем хмаронька пливе…»)». Решта лауреатів отримали дипломи й новенькі бестселери, відповідно до їхніх читацьких уподобань, висловлених у відеооглядах.

     Головні ж переможці, Вікторія Коваленко й Іванна Коваленко (одна з інновацій «Фабрики вражень. Перезавантаження» полягала у введенні старшої й молодшої вікової категорії) одержали електронні книги від мережі магазинів «BRAIN» та ІТ-компанії SPD-Ukraine у Черкасах.

     Свято завершилося колективним фотографуванням. А також урочистими обіцянками від лауреатів брати участь у подальших бібліотечних проектах. Закликаємо всіх читачів брати з них приклад: у нашому закладі буде ще чимало нагод продемонструвати свої таланти й вибороти приємні подарунки в цікавих конкурсах. Головне – не втрачати запалу, відстежувати новини на нашому сайті й, звісно ж, читати книжки

011.JPG 012.jpg 013.JPG 014.JPG 015.jpg 016.JPG 017.jpg 018.jpg 019.jpg 020.jpg 021.jpg 022.jpg