background

      Пафосні тексти про значення для національної ідеї та чергове смакування найтрагічніших етапів долі Тараса Шевченка навряд чи змусять юних читачів по-справжньому пройнятися творчістю й зрозуміти масштаб особистості цієї людини. Тому цього року на шевченківські дні в бібліотеці основну увагу приділили зрозумілим і близьким кожному темам: характеру й стосункам видатного поета, його неповторному образному мисленню й вмінню передати найтонші нюанси людської душі на полотні, його мелодійним і вічно актуальним віршам.

     Так, відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів запросив студентів 1 курсу Черкаської медичної академії на літературну відеогодину «Тарас Шевченко. Доля. Муза. Слава». Цей короткий екскурс в особисту історію Кобзаря дозволив побачити в ньому живу людину, зі своїми болями, радощами й прагненням до щастя. Непросте сирітське дитинство, роки кріпацтва й заслання, схильність перейматися труднощами своєї країни й людей навколо, безперечно, негативно впливали на здоров’я талановитого митця. Не прикрасили його життя і взаємні почуття: він і сам кохав без відповіді, і зустрічав кохання, на яке не міг відповісти. Короткі словесні портрети дитячого захоплення, подруги Оксани; блискучої світської левиці Ганни Закревської; відданої шанувальниці Варвари Рєпніної; талановитої актриси Каті Піунової; легковажної Ликери Полусмак дозволили молоді більше дізнатися про ліричний бік життя славнозвісної особистості. І відчути до Тараса Григоровича особисту симпатію.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     У відділі масової роботи та естетичного виховання підготувалися до Шевченкіани різнобічно, залучивши до пізнання біографії й творчості Майстра всі категорії читачів. Найменші – учні 3-Б класу СПШ № 3 – більше дізналися про не надто добре відомий в нашій країні аспект слави Тараса Шевченка. Зокрема, про його роль в образотворчому мистецтві. Факти про становлення Тараса Григоровича як художника, його дитячі експерименти з малюванням на піску й на стінах житла, пошуки гідних вчителів, наслідування чужої манери й роботу над власним стилем були представлені дітям під час слайд-бесіди «Шевченко і світ живопису».

     Виявити своє сприйняття поезій Кобзаря, поділитися з однолітками й представниками інших поколінь улюбленими рядками з його творчості мали можливість учні 7-Б класу Першої міської гімназії під час поетичного альбому «Шевченка читаємо разом» у цьому ж відділі. Особливістю заходу стало те, що вірші найбільш прославленого українського письменника декламували не лише діти, а й дорослі охочі – представники 9-го відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх людей в Україні» в м. Черкаси. І менші, і старші читачі з однаковим захопленням представляли вірші Тараса Григоровича про сумні перипетії людської життя, про трагічну долю української жінки ХІХ століття, про мальовничі й неповторні краєвиди Батьківщини, про козацьку звитягу наших пращурів, про необхідність громадської відповідальності й патріотизму. Наприкінці заходу присутні гуртом виконали найвідомішу пісню на слова Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Після чого продовжити знайомство із життям і творчістю Кобзаря бібліотекарі запропонували присутнім за допомогою численних книжок, що є у фонді нашої бібліотеки.  

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG