background

      Розпочати новий навчальний рік на життєствердній, патріотичній, надихаючій ноті учителям традиційно допомагають у нашій бібліотеці. Перший урок, присвячений європейським цінностям, омріяному безвізовому режиму з розвинутими державами-сусідами, становищу України на міжнародній політичній арені та в системі культурних зв’язків, пройшов в усіх відділах нашої читальні з нагоди Дня знань.

     Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів зустрів своїх користувачів ґрунтовною розмовою й інтелектуальною розвагою. Учасниками уроку спілкування «Україна – держава європейська» були учні 6, 7 класів ЗОШ № 21, 8-Г класу Черкаської гімназії № 31, 8, 9 класів ЗОШ № 8, 9-А, 9-Б, 10-А класів Першої міської гімназії, 8 – 11 класів Черкаської приватної ЗОШ № 770. Для учнів 5 – 7 класів останньої школи працівники цього-таки відділу провели урок-гру «Україна на карті Європи».

     Названі заходи стали для дітей своєрідним лікнепом на теми економічної географії, історії, мистецтва, політики країн Європи. Уважні читачі могли дізнатися чимало цікавих фактів про цю частину світу, як-от село з найдовшою у світі назвою (56 літер!), відсутність комарів в Ісландії, вплив Лохнеського чудовиська на туризм Шотландії, винайдення й національні різновиди круасанів тощо. Поговорили вони з бібліотекарем про мету й символіку Європейського Союзу, етапи його становлення; загальнолюдські якості, що найбільше цінуються й пропагуються європейцями; значення Революції Гідності в русі України до високих західних стандартів життя. Урок дуже пожвавили численні пізнавальні, зворушливі, деталізовані й ефектні відео. А також загальна вікторина на закріплення щойно здобутих та перевірку давно накопичених знань із теми.

     До речі, у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів до 1 вересня не лише проходили насичені масові заходи. Його працівники оформили для користувачів книжкову виставку «Розкриваєш книгу – відкриваєш світ». З її допомогою школярі можуть вибрати для себе й погортати найкорисніші та найцікавіші видання з історії, природознавства, загальних знань, організації дозвілля. Ця література цілком може знадобитися школярам при підготовці до уроків або просто допоможе змістовно провести вільний час.

002.JPG 004.JPG 008.JPG 009.JPG

     У захопливу віртуальну подорож Францією, Італією, Іспанією, Грецією, Німеччиною та іншими авторитетними західними країнами запросили своїх відвідувачів у відділі масової роботи та естетичного виховання. Світ європейських традицій, природних багатств, юридичних систем, рекордів та інновацій учні 6 та 7-Г класів Черкаської гімназії № 31, 6-А, 11-Б класів Першої міської гімназії, 3-Б класу ЗОШ № 12 пізнавали на уроках державності «Україна і Євросоюз» та «Україна на карті Європи». Присутні на заходах не лише милувалися принадами далеких країв, а й пригадували ті скарби, якими наша держава може похизуватися перед гостями. А ще розмірковували над тим, які кроки слід зробити, щоб жити нарівні із більш забезпеченими наразі сусідами. Тут користувачі також тестували свою пам’ять й ерудицію на тематичній вікторині. А ще висловлювали власні думки на творчий манер. Малюки підписували пелюстки великої намальованої квітки назвами тих символів і явищ, якими багата Україна. Старші діти заповнили стрічки декоративних віночків словами з побажаннями для нашої держави. Йшлося, про такий жаданий мир, добробут і щастя.   

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG

     Щоб за правом оцінити й зрозуміти навколишній світ, не обов’язково виїжджати за кордон. Багатство національних традицій, тонкощі світосприйняття представників різних етнічних груп, особливості їхнього побуту, кухні, вбрання, етикету можуть вразити всіх, хто пильно придивиться до населення нашої Батьківщини. Про це, зокрема, й оповідали учням 3-А та 3-Б класів ЗОШ № 19 у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів під час народознавчого енциклопедичного дайджесту «Усі ми різні, та ми єдині, бо живемо в Україні». Бібліотекарі ознайомили дітей із цікавинками з життя представників національних меншин, у тому числі й тих народностей, які традиційно населяють Європу. Малюків вразили відеоролики з демонстрацією запальних танців євреїв та ромів, пісень кримських татар, білоруських колиханок. Читачі тренувалися вимовляти деякі особливо складні польські слова, порівнювали екзотичні національні страви з українськими добрениками, а ще бідкалися через те, що деякі колоритні національні свята не проводять у нас на державному рівні.

014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG