background

          Здійснити віртуальну подорож у сповнену загадок, винаходів й екзотики країну, де сходить сонце, пощастило нашим читачам. До оголошеного Президентом держави Року Японії в Україні в бібліотеці підготували тиждень інформації «Японія – далека і близька». Дізнатися більше про грандіозний світ на іншому кінці планети можна було не лише на пізнавальних заходах, а й взявши участь у деяких цікавих практичних заняттях.

     У тому факті, що культура Японії настільки розвинена, складна й не схожа на нашу, немає нічого дивного: ця країна розвивалася протягом трьох тисячоліть, переживаючи війни кланів, становлення специфічної релігії й філософської системи, протидію державам з іншими уявленнями про цивілізацію й поступ. Свій відбиток на її східному мистецтві залишили часті катаклізми на японському архіпелазі, сувора природа, чіткий поділ на суспільні класи й стани, а ще сусіди з не менш потужними традиціями та історією – Китай. Тому учасникам відеомандрівки «Про країну, де сходить сонце», що пройшла у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів для учнів 4-А, 5-Б, 6-Б класів Першої міської гімназії, 7-А, 7-Б класів ЗОШ № 19, 9-А класу СПШ № 20, доводилося тільки захоплено зойкати й дивуватися вражаючим історіям про уклад життя, звичаї й досягнення японців.

     Місце в цій відеомандрівці знайшлося горі Фудзіяма як одному з найвідоміших символів східної країни й інформації про часті землетруси (близько 1,5 тисяч на рік!) та їхній вплив на архітектуру японських міст. Неповторній красі цвіту сакури з його впливом на просвітлення кожного спостерігача й витонченим композиціям ікебани. Синтоїзму, дзен-буддизму та деревам бонсаї. Цілим картинам з різнокольорових стеблин на рисових полях і медитативній силі саду каменів. Традиційному національному одягу й грізним бойовим мистецтвам. Самурайським мечам і призам, що їх здобувають борці сумо за перемогу на турнірі. Чайній церемонії, аніме, національній кухні та ще багатьом цікавим явищам, звичним для східного менталітету й настільки несподіваним для нас.

     Дані про дивовижний край підготували для своїх відвідувачів також відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів, відділ масової роботи та естетичного виховання, інформаційно-бібліографічний відділ. Інформаційно-пізнавальну годину «Японія: цікаві факти, звичаї, традиції» та слайд-бесіду «Неймовірна Японія» провели працівники цих відділів для учнів 2-А й 3-В класів в СПШ № 3 та учнів 6-А, 7-А класів у ЗОШ № 8.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів цією роботою не обмежився. Усі його користувачі мали можливість переглянути тематичну поличку «Знайомтесь: Японія». А учні 4-А класу ЗОШ № 19 та 4-Б класу СПШ № 3 ще й долучилися до майстер-класу «Квітуча сакура». Малюки опановували науку оригамі, згортаючи зі шматочків рожевого, персикового, бузкового паперу ніжний цвіт японської вишні. Усі зроблені дитячими руками квіти художник-оформлювач бібліотеки Катерина Огороднікова прикріпила до заздалегідь підготовленого віття, вміщеного в декоровану золотавим папером вазу з ієрогліфом на позначення слова «дружба». Тепер композиція прикрашає хол бібліотеки.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG