background

          Годі сумніватися, що насправді хороша книжка стимулює до читання й чудово запам’ятовується без додаткових хитрощів. Але цікавий захід, який пов’язує цю книжку з різними видами мистецтва, пропонує чимало яскравих образів, залучає дітей до активної участі, зайвим не буде. Крім того, протягом гри чи повноцінного свята незвичної форми можна дізнатися про багато-багато хороших книжок і зробитися справжнім фанатом читання. Саме такими були наші прем’єри до Тижня дитячого читання – яскравими, динамічними і дуже… книжковими.

     У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів дебютував конкурс «Літературне Євробачення», першими учасниками якого стали учні 3-А класу Черкаського колегіуму «Берегиня». Захід став феєричною подією як для малюків, так і для їхніх батьків. Основним завданням його було представити літературні досягнення десяти європейських країн. Найславетніших авторів різних національностей презентували самі діти, після того, як бібліотекар давала письменницькому мистецтву кожної держави невеличку атестацію. Так, «Попелюшку» Шарля Перро від Франції, «Пеппі Довгапанчоха» Астрід Ліндгрен від Швеції представляли піснями; «Стоногу» Яна Бжехва з Польщі, «Дюймовочку» Ганса Андерсена з Данії, «Сірого гостя» Миколи Малявки з Білорусі та «Диво-крейду» Сінкен Гопп з Норвегії втілювали у віршах і невеликих прозових уривках з відео- та мальованими на папері ілюстраціями; байку «Вовк і кіт» Леоніда Глібова (Україна) та анекдоти про Ходжу Насреддіна (Азербайджан) розігрували з гумором в невеличких сценках.

     Були вже й геть оригінальні жанри. Скажімо, про «Лускунчика» Ернста Гофмана (Німеччина) «розповів» гімнастичний етюд зі стрічкою. А пригадати «Дівчинку з Землі» Кіра Буличова (Росія) допоміг романтичний вальс у супроводі живого хору, який склали ті самі читачі. Бібліотечне «Євробачення» вийшло дуже веселе й насичене, іноді зворушливе, іноді трохи метушливе. Та головне – задоволення отримали всі, і юні артисти, і батьки-глядачі, і бібліотекарі.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG

     Активно розважалися й пізнавали нове також учні 1-А й 1-Б класів Першої міської гімназії на театралізованій грі-вікторині «Чарівна скринька казок» у відділі масової роботи та естетичного виховання. Малечі довелося серйозно метикувати й закликати на допомогу муз, аби подолати всі літературні випробування. Дітлахи впізнавали казки за ілюстраціями, загадками, зображеннями магічних артефактів (булавами, рукавичками і т. п.), піснями, масками. А ще випробовували себе в ролі художників, зображуючи чарівні предмети. У нагороду за увагу й участь читачам презентували невеличку виставу за мотивами народної казки «Колосок» з використанням пальчикових паперових ляльок, виготовлених за ескізами дитячого часопису «Яблунька». Можливо, когось із дітей спектакль надихнув настільки, щоб продовжити експерименти з паперовим театром вдома, – принаймні тепер про журнали з доступними ескізами ляльок наші читачі точно знають.

014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG