background

          Розмаїття тем останніх двох тижнів із життя бібліотеки вражає. Дітлахи обговорювали, обдумували й обігрували питання інтелектуального розвитку й історії буденних речей, тваринного світу й чарівних казок, весняних свят і високої поезії. Читанню та приємному процесу здобуття нових знань, як і любові, кожен вік кориться. От і до затишних залів читальні приходили всі – від малечі і їхніх батьків до старшокласників. Які ж саме заходи чекали на них тут?

     Найважливішою подією для багатьох наших постійних відвідувачів підліткового віку став 3 тур чемпіонату міста Черкаси серед шкільних команд учнів 6 – 8 класів та 9 – 11 класів із гри «Що? Де? Коли?». Свою першість у швидкості мислення, логіці й ерудованості в молодшій категорії на цей раз довели «Фімляни» (ФІМЛІ) та «Мамонтята» (Черкаський гуманітарно-правовий ліцей). Дві команди розділили між собою перше й друге місце, набравши однакову кількість балів. Третє-четверте місце також не вдалося розокремити: їх посіли команди «Оксюморин» (Перша міська гімназія) та «Клевер» (ЗОШ № 22), які здолали протягом гри по 12 запитань. У старшій категорії лідер більш очевидний – «Еврика» (СПШ № 18). Їм у потилицю дихають Iron Brain (СПШ № 17) й «Еверест» (Перша міська гімназія). Більш детальну інформацію про результати цього етапу можна дізнатися з турнірних таблиць. Тих же, хто пильно стежить за драматургією цієї інтелектуальної битви, можемо потішити: це ще не кінець! Остаточно переможці визначаться на фінальній грі, що відбудеться наприкінці навчального року. І тоді все може різко змінитися.

     Стабільно важливими лишаються кілька днів початку березня, на які бібліотека не може не відгукнутися. Перший із них – свято весни, ніжності й жіноцтва 8 березня. Напередодні до книгозбірні приходять маленькі й старші читачі, які прагнуть привітати рідних, та й, чого гріха таїти, весело розважитися. І для цього їм забезпечують усі умови! Наприклад, відділ масової роботи та естетичного виховання зробив акцент на тому, що 8 березня – свято всіх поколінь, і юних дівчат, і зрілих жінок, і чоловіків, які їх цінують. Тож на поетичну мозаїку «Жіночі душі березнем розквітли», крім учнів 10-А класу Першої міської гімназії, завітали представники обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх людей в Україні». Свої почуття до матерів, сестричок, доньок, бабусь та всіх близьких жінок волонтери й підлітки розкривали у прекрасних теплих віршах і піснях. Присутні поспілкувалися в тісному, майже родинному колі й досягли абсолютного взаєморозуміння. І собі створили святковий настрій і з оточенням поділилися позитивними емоціями.

     У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів більше уваги приділили розважальному компоненту дозвілля. На параді принцес «Зірковий подіум» дівчатка із 2-А й 2-Б класів СПШ № 3, об’єднавшись у команди, названі на честь відомих казкових принцес, влаштували справжню битву характерів і розумів. Юнки писали зворушливі історії про кохання й магію, вишивали, демонстрували грацію й пластичність, хвалилися знанням квітів й усіма засобами намагалися довести, що вони на 100% заслуговують титулу принцес (хай і не за походженням, зате за чеснотами!). Їхні вірні лицарі-однокласники теж байдики не били: усіляко допомагали своїм прекрасним дамам впоратися з інтелектуальними завданнями, підтримували їх  оплесками й підбадьорливими вигуками.

     Не менш весело й корисно провели час й учні 5-Б класу ЗОШ № 7 та 6-А класу СПШ № 17 протягом інформаційно-розважальної години «Зі святом весни» у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів. Вони і позмагалися одне з одним, і насміялися, і дізналися про історію свята та традиції його відзначення в різних країнах. Іншими словами, і час не згаяли, і не нудьгували. Ще більше розважитися можна було в цьому-таки відділі на мегабатлі «Хлопці vs дівчата», чим і скористалися учні 5-М класу СПШ № 17.

     Друга важлива дата березня, і вже значно серйозніша, – чергова річниця від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Скільки б не говорили з дітьми про творчість і життєві перипетії нашого видатного земляка, вичерпати ці теми неможливо. Настільки його вірші, проза, живописні полотна насичені глибоким змістом, символікою, проникливими роздумами, багатими образами, провіщенням майбутнього, подеколи гіркотою, але завжди вірою в дух і волю українського народу. Краще збагнути й оцінити цю геніальну особистість дітям допомогли заходи в усіх відділах обслуговування бібліотеки. Так, відділ масової роботи та естетичного виховання провів для учнів 7-А класу Першої міської гімназії слайд-бесіду «Талант любити Україну». Акцент у запропонованій на заході інформації було зроблено на біографії Тараса Шевченка і його таланті художника. Відкрити для себе прекрасні вірші, збагнути масштаб особистості поета, дізнатися дещицю про його дитинство, поневіряння молодих років і зріле життя учням 4-А класу СПШ № 3, 1-Є і 2-Є класів СПШ № 17 допомогли у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів на літературній годині «Лине по Вкраїні Шевченкове слово».

    У відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів дивитися на твори й життя Кобзаря вчили під різними кутами, часом – із гумором і фантазією, часом – активізувавши всі розумові зусилля, часом – із відкритим серцем й емоційною віддачею. Для цього придався квест «Мандрівка Тарасовими шляхами», участь у якому взяли учні 5-Б класу Першої міської гімназії та 6 класу ЗОШ № 32.

     Решта бібліотечних заходів протягом минулих двох тижнів була менш серйозна, та не менш цікава й різноманітна. Чимало тем піднімали у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Наприклад, щирий захват і гучне обговорення серед учнів 2-З класу СПШ № 17 викликала пізнавальна година «Про кусючих і летючих, пазуратих і рогатих». Нічого дивного! Погодьтеся, жодне питання так не хвилює маленькі розуми й душі, як звички й особливості братів наших менших. Особливо, коли «в кадр» потрапляють якісь незвичайні особини, або коли про добре відомих тварин оповідають дивовижні факти. От ви, наприклад, знали, що білі ведмеді насправді зовсім не білі? Хутро в них… прозоре, просто дуже добре відбиває світло. А шкіра й узагалі чорна. Ще ці вражаючі хижаки великі чепуруни й опікуються своїм зовнішнім виглядом не менш, як 15-20 хвилин щодня. А як вам один із найяскравіших птахів світу – качка-мандаринка? Ці красені (кольорове забарвлення притаманне лише качурам) обожнюють ласувати жабами й жолудями, а малюків своїх вчать літати, змушуючи стрибати із 6-метрової висоти. Не менш приємні й зворушливі історії діти послухали про вовків, кенгуру, коней, чаплю й жирафу.

     Серед інших заходів, які цей відділ підготував для своїх користувачів варто назвати такі: бібліотечні уроки «Від наскельних малюнків до електронних книг» (для учнів 2-З класу СПШ № 17) та «Прес-урок для діток» (для учнів 3-В класу СПШ № 17), урок-виставу «Книга просить захисту» (для учнів 1-В класу СПШ № 17) та лялькову виставу «Троє поросят», представлену після екскурсії бібліотекою (для учнів 1-Б класу ЗОШ № 6), гру-мозаїку «Інтелектуальна ігротека» (для учнів 2-Г класу СПШ № 17). 

     Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів, крім уже названих, займав читачів пізнавальними відеогодинами «Вражаюча й загадкова моя Україна» (участь взяли учні 7-А класу Першої міської гімназії) та «Цікаве про речі, що оточують нас» (запрошені були учні 6-Б класу Першої міської гімназії).

009.jpg 010.jpg 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.JPG 019.JPG 020.JPG