background

     Щороку 14 грудня ми відзначаємо важливу в історії обласного центру подію – саме в цей день 1943 року наше місто було звільнене від нацистських окупантів.   Цього разу бібліотека також не стояла осторонь: декілька відділів обслуговування провели для своїх користувачів тематичні заходи просвітницького (й частково розважального) характеру.

     6 грудня для учнів 8-Б класу Першої міської гімназії у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів пройшла інноваційна web-розвідка «Ми з майбутнього» (українці в роки Другої світової війни). Захід торкається цілої низки подій того часу, у тому числі й звільнення Черкас. Його прем’єра була презентована цього року до Дня Перемоги й зібрала схвальні відгуки гравців. Об’єднавшись у кілька команд-взводів, учасники мали відвідати низку станцій у межах бібліотеки й виконати під час своєї подорожі деякі завдання. На читачів чекали такі зупинки: «Генеральний штаб», «Статистика війни», «Черкаси. Пам’ять про 1943», «Винаходи Другої світової», «Українці на полях війни», «Розвідуправління» та «Фронтове кіно».

     Кожен пункт відкривав дітям інформацію про ті часи. Скажімо, дані про кількість загиблих під час найкривавішого в історії людства глобального конфлікту; факти про найвідоміших радянських розвідників та їхні подвиги; розповіді про автоматичну шифрувальну машину «Енігма», унікальні радянські штурмовики Іл-2, суперпотужні англійські радари, що дозволяли пілотам бачити німецькі бомбардувальники навіть уночі, тощо. На станціях гравці мали зчитати за допомогою смартфонів QR-коди із посиланнями на сайт із пізнавальною інформацією та запитанням. Відповіді учасники вписували в кросворд. А розпочати цю воєнну мандрівку коридорами бібліотеки організатори запропонували з виготовлення символу загиблих у всіх війнах – червоних маків, які у вигляді емблем діти почепили собі на одяг.

     Інформативною й емоційно насиченою була також історична відеогодина «У боях за Черкаси», яку працівники цього самого відділу провели для учнів 5-А й 5-Б класів у ЗОШ І – ІІІ ступенів № 21. У СПШ І – ІІІ ступенів № 17 ж для учнів 9-Г класу бібліотекарі відділу масової роботи та естетичного виховання організували годину пам'яті «Вклонімось визволителям доземно», що покликана була зродити в серцях читачів повагу й співчуття до всіх бійців, що не шкодували свого здоров'я заради нашого майбутнього.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG