background

     Навчати доброти й терпимості можна різними шляхами, але що може бути приємнішим за вдало написану чарівну казку? Коли кожен її рядок буквально світиться теплом і ніжністю, а про особливих дітей написано тактовно й, водночас, абсолютно природно – як могло б бути написано про будь-кого з нас. Зараз мова про блискучу книжку Анни Григорович «Чарівні пригоди конячки Камелії та зоряних дітей Дмитрика й Насті». Обговорити сюжет, персонажів видання, можливі продовження їхньої історії безпосередньо з автором пощастило учням 2-А класу СПШ І – ІІІ ступеня № 3 на презентації книги, що пройшла у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Захід відбувся в межах циклу зустрічей «Майстри пера найменшим».

     Анна Володимирівна влаштувала малюкам невеличку екскурсію магічним світом свого твору. Читачі познайомилися з милою конячкою Камелією – твариною з великим серцем і безмежною любов’ю до дітлахів, її «пацієнтами» (Настя й Дмитрик, у зв’язку з деякими вадами розвитку, вдень відвідують сеанси іпотерапії, а вночі стають відданими помічниками Камелії в її пригодах), гладким і замріяним грифоном Пончиком, що ледве не загинув від дзьобів зловісних круків – поплічників лихого чаклуна. Не диво, що герої з такими біографіями припали малечі до душі – вони активно слухали, коментували, «прискорювали» сюжет запитаннями.

     До речі, про питання. Без цього обов’язкового елементу спілкування з гостями бібліотеки не проходить жодна зустріч. Це можливість для читачів зробити авторові комплімент, з’ясувати незрозумілі деталі фабули й дізнатися більше про особистість письменника. Інтерв’ю з Анною Григорович теж пройшло жваво: дітлахи, безкінечно привертали до себе її увагу, допитуючись, коли і з чого вона почала творити, як їй вдається так багато читати, чи буде в «Конячки Камелії…» продовження тощо. Щодо останнього питання, то тут прихильники таланту автора можуть не хвилюватися. У неї, крім згаданої повісті про Дмитрика й Настю, є ще дві книжки – «Зелений трамвай» і «Чарівна сопілка». До виходу у світ готується «Таємниця Шоколадного будиночка, або Втрачений скарб майстра Бродманна». А загалом, ці та майбутні твори Анна Володимирівна планує об’єднати в цикл із 8 книг, не пов’язаних напряму, але на глибинному рівні споріднених (у подальших історіях віддані шанувальники знайдуть згадки про давніх знайомців і побачать, як деякі вчинки змінювали всю історію чарівної країни Гріандії).

      Активність малюків стимулювала обіцяна нагорода за найліпше запитання – авторові мала дістатися плетена з ниток зелена конячка, дуже схожа на Камелію. Приз здобув читач, який хотів з’ясувати, чому дітлахів-героїв книги назвали зоряними. Нехай відповідь нашої гості лишиться секретом – зрозуміти етимологію цієї назви кожен може сам – варто лише уважно прочитати казку.

     Наприкінці заходу Анна Григорович презентувала бібліотеці цілий комплект своїх книжок. Дістався один примірник і 2-А класу. І ще кожен учень отримав у подарунок листівку з конячкою. На прохання присутніх видання відразу прикрасили автографи казкарки.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG