background

        Знати географічні й культурні особливості сусідів по частині світу, розділяти їхні цінності й розумітися на їхніх досягненнях – справа, гідна будь-якої освіченої людини. Тим більше, що нагода для цього є: у третю суботу травня в Україні відзначається День Європи. Наші читачі не відстають від хороших тенденцій і протягом минулого тижня вивчили чимало нового про європейські країни, завдяки заходам у нашій бібліотеці.

     Учням 7-А й 7-Б класів СПШ № 3 точно закортіло провести літні канікули в подорожах після відеомандрівки «Європа відома і невідома!», підготовленої для них відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів. Під час розповіді бібліотекаря перед уявою читачів поставали старовинні вулички Англії, Греції, Данії, Іспанії, Італії, Болгарії, Монако, Німеччини, Франції, Польщі. Там на мандрівників чекали театр, де працював Шекспір, і природні об’єкти-свідки слави олімпійських богів; пам’ятник велосипеду і криваві арени кориди; похилена Пізанська вежа і найбільший у Європі сталевий міст; світ нестримного азарту безкінечних казино і маніакальна любов до порядку й дисципліни. А ще багато-багато цікавих історій та фантастично прекрасних архітектурних шедеврів. Мабуть, не один школяр задумався над тим, наскільки вражають усі ці речі в реальності, якщо такими гарними вони видаються на фотографіях.

     Хочемо того чи ні, але всі ми зростали на європейських цінностях: їх у ненав’язливій і красивій формі подано у високохудожніх авторських казках зарубіжних авторів. Про європейських дитячих письменників та їхні найвідоміші творіння говорили з учнями 2-А класу Першої міської гімназії працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів під час літературного дефіле «Книги, що завжди в моді». Долі, дивацтва славнозвісних письменників й історії створення їхніх шедеврів напевне підштовхнули малюків до подальшого знайомства з іще не прочитаними казками. Тим більше, що говорили на заході про загальних літературних улюбленців: Ганса Андерсена, Роальда Дала, Льюїса Керрола, Шарля Перро, братів Грімм, Карло Коллоді, Астрід Ліндгрен, Джоан Роулінг, Клайва Льюїса й Алана Мілна.

     Звісно, чимало фактів про європейські терени наші читачі й раніше знали. То чом би не перевірити ці знання за допомогою хитрого змагання? Таку мету поставили перед собою працівники відділу масової роботи та естетичного виховання й втілили її за допомогою інтелектуального батлу «Пізнаємо Європу», участь у якому взяли учні 8-А класу СПШ № 3. Підлітки охоче пригадували державні прапори сусідніх країн; грали в інтелектуальний футбол, з кожною передачею м’яча називаючи то найдовшу ріку Європи, то гори, що відділяють цю частину світу від Азії; проходили тести, присвячені європейським культурним традиціям, тощо. Свою ерудицію та логіку демонстрували одне одному капітани команд та їхні окремі учасники. Під час батлу присутні обговорили ще й особливості європейської кухні, казкових героїв, колоритні національні свята і т. п.

     Після таких напружених розумувань кожному гравцеві в нагоді стала експрес-виставка «Багатолика Європа», представлена в цьому самому відділі. Учасники батлу, як і будь-які відвідувачі протягом тижня, змогли оглянути репродукції найвидатніших живописних полотен європейських майстрів та прочитати історію їхнього створення у спеціально дібраних виданнях.

004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG