background

     Мистецтво, сучасне й класичне, абстрактне й реалістичне, музичне й образотворче, ніколи не набридне. Особливо якщо розказувати про нього по-різному, доступно й у такій формі, яка буде цікава дітям кожної вікової категорії. Це переконливо довели працівники відділу масової роботи та естетичного виховання, провівши низку просвітницьких та розважальних заходів, пов’язаних із мистецтвом, протягом Тижня дитячого читання.

     Підтвердженням багатогранності й безмежності теми стала, наприклад, конкурсна гра «Калейдоскоп мистецтв», проведена для учнів 4-В класу СПШ № 3. Наскільки захопливими можуть бути розмови про музичні інструменти, діти дізналися завдяки спеціально дібраним бібліотекарем маловідомим фактам. Хто б міг подумати, що у XVIII ст. «буржуазною каструлею» називали… фортепіано? А багато ви знаєте людей, які носять в кишені мініатюрну скрипку пошетту довжиною лише 35 см? От у давні часи для вчителів танців це був вкрай необхідний інструмент.

     Сприйнявши таку інформацію, дітлахи долучилися й до практичних конкурсних занять, присвячених різним видам мистецтва. За допомогою кольорової вікторини читачі пригадували все, що вони пам’ятають про барви й тони. Потім намагалися вгадати, якою фарбою намальована картина. Олійною? Акварельною? А, може, гуашшю?.. Грали в тематичний зіпсований телефон зі словами «натюрморт» і «пейзаж». Знайшовся час і для своєрідного симбіозу живопису зі сценічним мистецтвом – діти мали виявити свої акторські здібності, зображуючи сюжети відомих картин.

     Для театру знайшлося місце й під час музичних загадок «З якою ми казки?», організованих для учнів 1-А класу Першої міської гімназії. Опріч виконання різних завдань, пов’язаних з улюбленим дітьми жанром літератури, малюки приділили увагу перегляду маленької лялькової вистави. Спектакль підготували для них бібліотекарі, використавши моделі ляльок і необхідного реквізиту з передплачуваних читальнею періодичних видань.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Поринути у високі матерії й обговорити найпрекрасніші полотна українських митців мали можливість учні 1-Б класу СПШ № 3 – для них працівники відділу провели годину декоративно-прикладного мистецтва «Чарівний птах і дивоквітка», присвячену 110-й річниці Макара Мухи. Діти з’ясували чимало нового про життя й художні експерименти заслуженого майстра народної творчості.

     Але не так цікаво слухати про мистецтво, як творити його власноруч. Тож на читачів відділу масової роботи та естетичного виховання чекали не тільки теоретичні викладки й розваги, а практичні заняття. Зокрема, майстер-клас «Кумедні закладинки для книг», який відвідали учні 3-В класу СПШ № 3. Застосувавши кольоровий папір, трохи клею й дрібку творчої фантазії, малюки виробили чимало яскравих кумедних закладок у вигляді жабок, сонечок і різнобарвних олівців. 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG