background

      Якби ви зазирнули цими днями до нашої бібліотеки, мабуть, були б здивовані величезною кількістю відвідувачів і заходів. За вікном – ще досі холод, зате в читальні життя кипить, щодня лише набираючи обертів. І наші читачі тільки й встигають розважатися та набувати нових знань з найрізноманітніших галузей…

     Наприклад, відразу три класи малюків уперше завітали до наших стін і відкрили для себе справжній книжковий храм. Ось, скажімо, працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів познайомили зі своїм абонементом, читальним залом і Кімнатою казок учнів 1-А класу Черкаського колегіуму «Берегиня». Дітлахи не лише розглянули постійні книжкові виставки, передивилися асортимент книжкових полиць та зазнайомилися з просторими бібліотечними залами, а й взяли участь в одному із заходів. Бібліотекарі провели для них екскурсію й пізнавальну годину «Життя відомих тварин», продемонструвавши світлини пам’ятників чотирилапим героям та повідавши захопленим слухачам про їхні подвиги.

     Інший клас цього ж навчального закладу – 6-В – провели численними залами читальні працівники відділу масової роботи та естетичного виховання. Діти зазирнули в галерею, салон, читальний зал відділу, навідалися до Кімнати казок й Інтернет-центру, кинули оком на безкінечні стелажі відділу зберігання та реставрації бібліотечних фондів тощо. Закріпити хороші враження про бібліотеку була покликана культурно-мистецька подорож «Країна казкових багатств і чудес», організована відділом масової роботи та естетичного виховання. На заході йшлося про дива Хортиці, Буків, Чернівців та інших мальовничих місцин нашої щедрої на красу Батьківщини.

     Не менш змістовну екскурсію працівники цього відділу провели й для учнів 1-В класу ЗОШ № 12. Та, зважаючи на невеличкий вік цих нових читачів, захід для них вибрали більш простий і веселий – конкурсно-ігрову програму «Мистецькі розваги». Тут малеча і потанцювала, і поспівала, і позмагалася вдосталь.

     Загалом, усіляких розваг й ігор у нас у цей період не бракувало. Цей-таки відділ масової роботи та естетичного виховання розважав учнів 1-Б класу СПШ № 3 музичними загадками для дітей «З якої ми казки?». А відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів залучив своїх читачів – учнів 3-А класу ЗОШ № 19 –  до пізнавально-інтелектуальної гри «Хто ключик знає, той розгадає». Тут діти випробовували свою ерудицію в географії, ремеслах, мові та ще багатьох царинах людського знання.

     Утім, не розвагами єдиними жила бібліотека на цьому тижні! Декому з відвідувачів випала нагода відшліфувати свій інтелект та глибше пізнати навколишній світ. Так, учні 5-А класу ЗОШ № 12 по-новому поглянули на свою малу батьківщину – обласний центр. У нюанси історії, етнографії, сучасного буття Черкас їх посвятили працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів через відеоподорож «Відкрий для себе рідне місто».

     Учасники клубу допитливих дітей «Чомусики», що діє при відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів, – учні 3-Б класу Першої міської гімназії – також занурилися в історію. Тільки йдеться про минулі роки… пошти. Про те, як люди підтримували контакти на відстані в сиву давнину і чим послуговуються із цією метою зараз, чомусики дізнавалися з пізнавальної години «Від голуба до sms».

     Оскільки йдеться про заходи бібліотеки, найбільш зручною і популярною формою масової роботи для наших відвідувачів залишаються бібліотечні уроки. Саме до цієї форми звернулися працівники відділу масової роботи та естетичного виховання, коли вирішили розповісти учням 2-Б класу Першої міської гімназії про ілюстраторів найяскравіших і найпопулярніших видань для дітей. Бібліотечний урок мав назву «Хто малює ваші книги». Дітлахи так надихнулися творчістю книжкових художників, що й самі взялися за пензлі й наприкінці заходу намалювали яскраві кульбаби.

     Насамкінець, слід сказати й про мистецьке виховання малечі – цьому аспекту також приділено неабияку увагу. Для учнів 4-А і 4-Б класі Першої міської гімназії викладачі та учні Дитячої музичної школи № 2 спільно з працівниками відділу масової роботи та естетичного виховання провели черговий захід «Українська пісенна веселка» в межах музичного лекторію «Світ музики». Діти пізнавали найкращі зразки цього мистецтва на прикладі українських народних пісень в акомпанементі сучасних музичних інструментів – фортепіано, баяна, труби.

008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG