background

      Про згубний вплив на організм і соціальне життя людини тютюнопаління й розпиття хмільних напоїв говорили з учнями 8-А класу Першої міської гімназії та підлітками-восьмикласниками, які відпочивають у багатопрофільному санаторії «Сосновий бір», працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Година вільного спілкування «Знати, щоб жити» пройшла як у приміщенні читальні, так і на пунктах нестаціонарного бібліотечного обслуговування.

     Найбільш переконлива аргументація обов’язково ґрунтується на фактах. Саме тому перед тим, як примушувати дітей відмовитися від споживання шкідливих речовин, варто представити статистичні, історичні й експериментально перевірені дані на підтвердження своєї слушності. Для цього бібліотекар зробила короткий екскурс в історію тютюнопаління на території слов’янських країн і продемонструвала присутнім невеличкий відеоролик під гаслом «Бережи себе, живи тверезо!». Останній за допомогою комп’ютерної графіки та документальних кадрів наочно представив ефект, який тривале споживання алкоголю має на мозок, кровотворну систему, серце, стравохід, шлунок, печінку, підшлункову залозу, кишківник. Емоційний вплив на читачів покликане було справити комедійне відео про можливі наслідки, до яких може призвести пристрасть до цигарок на дикому острові. А ще перегляд і подальше критичне обговорення однієї популярної телевізійної реклами пива.

     Висловити власне ставлення до проблеми читачі мали можливість під час спеціального тренінгу. Зокрема, вони мали змоделювати ситуацію, в якій один ненав’язливо пропонує спиртні напої й сигарету, а другий вчиться твердо сказати «ні!». Також учасники спробували розіграти уявну ситуацію, де заради спокуси необхідно відмовитися від одного із цінних для кожного об’єктів – близької людини, улюбленого хобі. «Секрет» полягав у тому, що на певному етапі шкідлива звичка вже сама обирала, який важливий аспект соціального життя відібрати у свого власника.  

 

IMG_1974.jpg IMG_1980.jpg IMG_1987.jpg