background

     Іноді здається, що на долю нашої країни випало аж надто багато випробувань, як на історію однієї нації. Та навіть з-поміж них є ті, що вражають немислимою жорстокістю, доведеною до безумства. Рани, що не гояться, бо занадто масштабні, страшні, і важко повірити, що завдані вони Україні не так і давно – вже у ХХ столітті. Мова про Голодомор 1932 – 1933 рр. До чергових роковин цієї жахливої події працівники нашої бібліотеки провели кілька заходів, покликаних пояснити, допомогти юним читачам осягнути те, що поясненню й осягненню майже не піддається…

     Для учнів 7-А класу ЗОШ № 19, 8-Б класу ЗОШ № 11, 10-А і 10-Б класів ЗОШ № 4, 6-Б класу Черкаської гімназії № 31, Черкаської вечірньої (змінної) школи відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів організував годину пам’яті «Лиха коса Голодомору». Відділ масової роботи та естетичного виховання запропонував своїм користувачам – учням 8-В класу СПШ № 17 та 9-А класу ЗОШ № 22 – годину пам’яті «Минуле стукає в наші серця». Заходи проходили як у приміщенні бібліотеки, так і на нестаціонарних пунктах бібліотечного обслуговування безпосередньо в школах.

     Присутні на годинах пам’яті дослухалися до хроніки подій, спостерігаючи на спеціально дібраних слайдах й уривках з документальних кінострічок поступ біди по нашій землі. Дізнавалися, які рішення керівництва тогочасної держави призвели до загибелі мільйонів людей, і вчилися розуміти, як просто можна було уникнути того голоду й винищення українського народу. Ознайомлюючись із записами пісень і декламованими бібліотекарями віршами, простежили, яке відображення народне горе знайшло в мистецтві. Не минулося й без демонстрації слайдів з архівними світлинами – без цього наочного болісного підтвердження збагнути розмах трагедії було б складно. Доповнити свої знання про ті роки бібліотекарі запропонували присутнім із представлених на тематичній книжковій виставці видань.

     Для наймолодшої категорії читачів у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів було підготовлено експрес-виставку «Пам’ятаємо… 1932 – 1933». З її допомогою діти з’ясували, як важку для сприйняття тему розкрито в часописах і книгах, розрахованих на їхній вік.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg