background

      Понад 20 різножанрових заходів проведено в нашій бібліотеці лише в період з 28 вересня по 1 жовтня з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. І третину їх складають події просвітницького характеру, спрямовані на ознайомлення дітей із грандіозним світом книги, читання. Завдяки їм учні різних класів вчилися розуміти природу книги, умови її виникнення й споконвічну потребу людства в писемності; натрапляли на нові прізвища літераторів (а про життя й працю добре відомих дізнавалися несподівані факти); всотували ідеї людяності й духовної краси; осягали підвалини мистецтва.

     Природно, що до Дня бібліотек два заходи були присвячені історії книговидання й перших читалень. Так, у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів 29 вересня для учнів 3-А класу СПШ № 17 провели літературно-історичну годину «Слідами найдавніших книг». А у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів 30 вересня для учнів 7-А класу ЗОШ № 19 пройшла пізнавальна відеогодина «Храм, де зберігається духовність».

     Традиційно дітей більше вражають події сивої давнини. Безперечно, епоха друкарського верстата, розпочата Йоганном Гутенбергом, сама собою теж цікава й включає чимало вікопомних подій. Але друковані видання читачі спостерігають і сьогодні. А от зіткнутися в побуті з глиняними табличками, папірусними сувоями, помережаними стародавніми символами й рунами каменями, черепаховими панцирами, бронзовими дисками, пальмовим листям вірогідність невелика. Також уяву лоскочуть розповіді про видання Біблії, виконані ченцями-переписувачами на пергаменті й оздоблені золотом. Так само, як похмурі книгарні з прикутими до полиць таємничими фоліантами. Описували бібліотекарі й сучасні унікальні екземпляри – книги-рекордсмени найбільшого й найменшого розміру, незвичайної форми й на нестандартних матеріалах.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     А ще обидва відділи підготували спеціальну інформацію про улюблених письменників своїх читачів. Наприклад, відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів 1 жовтня організував для учнів 1-А класу Першої міської гімназії літературний хіт-парад «Панове! Казкарі Європи». Увагу малюків цілковито поглинули біографії видатних персоналій – Г.-Х. Андерсена, Ш. Перро, братів Гримм, А. Мілна, Е. Гофмана, А. Ліндгрен, Р. Кіплінга, О. Пушкіна, К. Коллоді, Дж. Родарі. Крізь призму аналізу їхньої літературної творчості дітлахи позирнули на улюблених казкових персонажів – Русалоньку й Олов’яного солдатика, Попелюшку й Білосніжку, Вінні-Пуха й Лускунчика, Карлсона й Мауглі. Казки на різний смак – чарівні, побутові, химерні, глибоко народні – писали люди дуже несхожі за своїм характером, світосприйняттям, манерою роботи. Тому настільки цікаво їх порівнювати й намагатися збагнути.

     У відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів орієнтувалися на старшу вікову категорію читачів, тож 30 вересня та 1 жовтня на учнів 6-А, 6-Б класів ЗОШ № 19, 6-А, 6-Б класів ЗОШ № 22 чекала літературна десятка «Письменники-ювіляри 2015 року» про представників не казкових жанрів. Бібліотекар зробила акцент на маловідомих аспектах біографій автора гумористичних творів Марка Твена, фантаста Рея Бредбері, батьків пригодницького роману Даніеля Дефо й Роберта Льюїса Стівенсона, майстра філософської притчі Антуана де Сент-Екзюпері. Для тих, хто ще не уявляв себе героєм вигаданих цими письменниками світів, і тих, хто щиро закоханий у їхню творчість, до найвідоміших книг продемонстрували яскраві буктрейлери.

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG
   

     А от на учнів 5-Б класу СПШ № 17 у цьому відділі 1 жовтня чекав захід дещо іншого плану – година спілкування «Добро і милосердя: слова і вчинки». Переосмислюючи всі прочитані в житті історії та здобуту власним, нехай поки й не дуже великим, досвідом мораль, діти пояснювали, що для них означає бути добрим. Вони добирали до цієї риси власні синоніми, сортували хороші й лихі людські вчинки у дві умовні торбинки, вчилися милосердю й гуманності на гідних прикладах, запалювали свічку добра й всепрощення. А наприкінці отримали невеличкі паперові сердечка й особливе завдання – подарувати їх у парку чи на вулиці незнайомцям. Просто так, щиро. Можливо, для когось такий презент стане справжнім промінчиком світла в не завжди радісному житті.

     Працівники відділу масової роботи та естетичного виховання 30 вересня провели для своїх читачів – учнів 7-Б класу Першої міської гімназії – ще один захід, пов’язаний із літературою, тільки під особливим кутом. В огляді книг за творчістю черкаських митців «Талантами зоріють Черкаси» йшлося про видання, присвячені нашим видатним землякам-художникам та майстрам декоративно-прикладного мистецтва. Присутніх ознайомили з альбомами, що ілюструють творчість Д. Нарбута, Т. Гордової, М. Мухи, П. Солощенка, О. Чорноус, О. Литвиненко, О. Сокуренко, О. Джус та інших. Не минулося, звісно, й без деяких ремарок про життя, пошук власного стилю й мистецьке становлення цих особистостей. Так діти краще зрозуміли картини талановитих співвітчизників, а дехто й уперше натрапив на їхній доробок.

 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG